METLA

METLAn myyräraportit ennustavat myös myyräkuumeen esiintymistä

METLAn jokavuotista myyräennustetta voidaan käyttää myös myyräkuume-ennusteena, sillä metsämyyrän levittämän myyräkuumeen esiintyminen seuraa myyräkantojen kehitystä. Myyräräkannat vaihtelevat Suomessa jaksoittain ja alueittain. Myyräkantojen huippuvuodet toistuvat maamme eteläpuoliskossa noin kolmen vuoden välein. Pohjois- Suomessa väli on pidempi, 4-5 vuotta. Tällä hetkellä myyräkannat ovat vahvassa nousussa Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomessa, minkä vuoksi myyräkuume tulee lisääntymään näillä alueilla.

METLAn ja Helsingin yliopiston tutkijat yhteistyössä

Helsingin yliopiston virusopin laitoksen myyräkuumetutkijat yhteistyössä METLAn myyrätutkijoiden kanssa ovat jo pitkään selvittäneet Puumala- virukseksi nimetyn myyräkuumeen aiheuttajan esiintymistä ja ominaisuuksia. Menneitten vuosien aineistoa vertailemalla on todettu, että sairastapausten määrä riippuu selvästi sekä alueellisesti että ajallisesti myyräkantojen vaihtelusta.

Virus leviää myyrien ulosteista pölytartuntana hengitysteiden kautta ihmiseen, mutta ei tartu ihmisestä toiseen. Suomesta löytyy vuosittain noin tuhat määriteltyä sairastapausta. Myyräkuume onkin yksi Suomen yleisimmistä infektiotaudeista. Viruksen yleisyydestä esimerkkinä on muun muassa se, että eräillä alueilla Suomessa on jopa 20-30 prosentilla väestöstä viruksen vasta-aineita.

Munuaisoireisia verenvuotokuumeita, joihin meidän myyräkuumeemmekin kuuluu, aiheuttavia viruksia on maailmalta löytynyt useita lähisukuisia, ja uusia viruksia etsitään kuumeisesti. Meidän myyräkuumeemme kuuluu vaikutuksiltaan virusryhmän lievimpiin. Vain noin joka viides tartunnan saanut on kokenut näkyvän taudin. Valtaosa tartunnan saaneista on tietämättään tullut immuuniksi taudille. Noin 5 prosentilla sairastuvasta viidenneksestä myyräkuume voi aiheuttaa niin vakavia tilapäisiä munuaisvaurioita, että ne edellyttävät munuaisdialyysihoitoa. Tautiin kuolleisuus on Suomessa 0,2 prosenttia.

Verenvuotokuumeita ja myyräkuumeviruksia käsittelevä maailmankongressi järjestetään Helsingissä kesäkuussa 1995, mikä on osoituksena alan suomalaisen tutkimuksen kansainvälisestä arvostuksesta.


 

HUOM! Kaikki Metlan puhelinnumerot ovat muuttuneet v. 2003.
Metlan valtakunnallisen vaihteen numero on 010 2111.

Lisätietoja:

Perustietoa taudinlevittäjän, metsämyyrän, runsauden ja elintapojen suhteesta myyräkuumeeseen:
Erikoistutkija Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitos, puh. (ajalla 26.5.-10.6.) 9696-8588 , METLA-Pallasjärvi, (normaalisti puh. 90-85705-477, METLA, metsäekologian osasto, Vantaa)