Risto Sarvas

Risto Sarvas 100-vuotisjuhlaseminaari

 

15.-16.10.2008

 

Metsämuseo Lusto Punkaharju

 

 

 

Kuva: Valokuvaamo Nyblin
 
s. 10.2.1908, k.8.4.1974
 

 >

 

Metsäntutkimuslaitoksen Punkaharjun toimintayksikkö järjestää 15.-16.10.2008 professori Risto Sarvaksen syntymän 100-vuotismuiston kunniaksi seminaarin, jossa esitellään hänen laajaa elämäntyötään ja sen vaikutusta nykyiseen metsäntutkimukseen. Seminaari pidetään Luston auditoriossa Punkaharjulla.

 

Risto Sarvas
Kuva: Metla/Reino Saarnio
Risto Sarvas maastolaboratoriossaan

 

 

Professori Risto Sarvas

Risto Sarvas oli Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikainen metsänhoidon professori joka toimi myös useita vuosia laitoksen johtajana. Hänen keskeisiä tutkimusaiheitaan olivat harsintahakkuut, metsäpuiden siemensadot sekä uran loppuvuosina erityisesti puiden vuosirytmi ja ilmastoon sopeutuminen. Risto Sarvas oli myös metsänjalostuksen uranuurtajia Suomessa. Hän oli aloittamassa pluspuiden valintaa, toimi useita vuosia Metsänjalostussäätiön toiminnanjohtajana ja kirjoitti kymmeniä metsänjalostusta käsitteleviä artikkeleita. Myös dendrologit muistavat Risto Sarvaksen ennen kaikkea hänen perusteellisesta suurteoksestaan Havupuut. Monet hänen tutkimusjulkaisunsa sisältävät edelleen käyttökelpoista tietoa ja erityisesti hänen puiden vuosirytmin sopeutumista koskevat teoriansa ovat ajankohtaisia nykyisellä ilmastonmuutoksen aikakaudella.

 

Seminaari lyhyesti

Ensimmäisenä päivänä esitellään Risto Sarvaksen elämäntyötä teemalla 'Professori Sarvaksen tieteellinen perintö' ja toisena päivänä katsotaan tulevaisuuteen mottona 'Sarvaksen perinnöllä muuttuvaan maailmaan'. Ennen varsinaisen ohjelman alkua on mahdollisuus tutustua Risto Sarvaksen muistoksi perustettavaan harsintakoealaan professori Kari Mielikäisen opastuksella. Ensimmäisen päivän iltana järjestetään juhlaillallinen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Punkaharjun valtionhotellissa.

Seminaarin varsinainen ohjelma alkaa niin, että siihen ehtii mukaan myös Parikkalasta Luston pysäkille klo 10.58 saapuvalla junalla. Toisena päivänä ehtii ohjelman päätyttyä Parikkalan suuntaan lähtevään junaan. VR:n aikataulut

Osallistumismaksu seminaariin on 100 €, mikä sisältää lounaat ja kahvit, iltajuhlan Valtionhotellissa ja juhlakirjan. Jos osallistut vain toisen päivän tapahtumaan maksu on 50 € (ei sisällä iltajuhlaa).

Metsämiesten säätiö osallistuu seminaarin rahoitukseen.

 

 
  Punkaharju oli Sarvaksen tutkimusten kannalta keskeinen paikka. Hän keräsi huomattavan osan tutkimusaineistostaan Punkaharjun koealoilta, aineistoa käsiteltiin Punkaharjulla ja Punkaharjulle hän saapui usein työstämään aineistojaan käsikirjoituksiksi.

Lisätietoja seminaarista

  • Leena Ahonen p. 010 211 4282, sp. leena.ahonen @ metla.fi
  • Juhani Häggman, sp. juhani.haggman @ metla.fi
  • Seppo Ruotsalainen, sp. seppo.ruotsalainen @ metla.fi
  • Jouni Partanen, sp. jouni.partanen @ metla.fi
 
   Päivitetty:   24.09.2008 / EMat Metla :Tapahtumat   Palaute Metlan etusivulle
. .