Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Metla Rovaniemi - Historia

Sivukartta | Haku

Tutkimustoiminta vilkasta

Tutkimusaseman perustamiseen vaikutti ratkaisevasti Lapin metsien uudistamisessa esiintyneet vaikeudet. "Lapin metsänuudistamisen epäonnistumiset oli valtakunnan uutinen. "Osaran aukeat" iskostuivat kansakunnan muistiin. Meille, jotka paneuduimme asiaan selvisi pian, että "asia ei ole niin yksinkertainen". Metsänraja, metsänrajailmasto on Lapissa aina lähellä, joka metri ylöspäin tuntuu" (Eljas Pohtila 2000).

Metsien hoitoon ja uudistamiseen liittyviä aihepiirejä on tutkittu koko tutkimusaseman historian ajan. Mutta niiden osuus tutkimusohjelmissa on vaihdellut. Eri vuosikymmeniltä on löydettävissä tutkimusaihepiirejä, jotka ovat ainakin hetkellisesti olleet muita ajankohtaisempia: - 1970-luvulla metsänuudistaminen - etenkin 1980- luvun lopussa huomio kiinnittyi metsien vaurioihin - 1990- luvulla tutkimus on ollut monimuotoista ja kansainvälistyvää.

Työntekijöitä ja johtajia

Rovaniemen tutkimusaseman ensimmäisenä johtajana toimi Erkki Lähde. Aloitusvuonna asemalla työskenteli kolme vakituista työntekijää. Nykyään vakituisia työntekijöitä on noin 70.

Toiminta käynnistyi Rovaniemen keskustassa kerrostalohuoneistossa. Vuonna 1973 tutkimusaseman päärakennus valmistui nykyiselle paikalleen. Toimitilat yli kaksinkertaistuivat vuonna 1991, jolloin rakennuksen laajennus valmistui.

Tutkimusaseman historiikki

Rovaniemen tutkimusasema on julkaissut historiikin: Rovaniemen tutkimusasema 1970-2000. Kriisien hallinnasta kestävään kehitykseen. Historiikin on koonnut dipl.ins. Heikki Annanpalo.

 

Rovaniemen tutkimusaseman nimi muuttui Rovaniemen toimintayksiköksi 1.10.2005 (asetusmuutos 762/2005). Nykyään Rovaniemen toimipaikka on Metlan Pohjois-Suomen alueyksikön keskus.

  Päivitetty: 14.06.2013 /KBym | Copyright Metla | Palaute