Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Tutkimusmetsät » Solböle » Tuorla ja Preitilä

Tuorlan toimipaikka ja Preitilän tutkimusmetsä

Sivukartta | Haku


Kuva: Metla/Esa Ek

 


LISÄTIETOJA
Esa Ek
tutkimusavustaja

Elvi Pääkkönen
tutkimusvirkailija

Tuorlan toimipaikka kuuluu Etelä-Suomen alueyksikköön. Se on toiminut vuodesta 2008 alkaen Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen alueella Tuorlassa, jossa Metlan käytössä on toimistohuoneet, näytteiden käsittelytila, pieni taimikasvatuskenttä ja kasvihuonetilaa.

Metlan toiminnasta Tuorlan alueella voi mainita esimerkkinä kaksi tehtäväkokonaisuutta: taimikasvatus ja silmuanalyysit.

Tuorlan toimipaikan henkilöstö hoitaa pääosan Paimiossa sijaitsevan Preitilän tutkimusmetsäalueen mittaus- ja havaintotyöstä. Koetoiminta Preitilän pelloilla on painottunut metsänjalostukseen. Preitilässä kasvatetaan taimia perustettaviin koeviljelyksiin ja kloonikokoelmiin.

Jalojen lehtipuiden geneettisen monimuotoisuuden suojelemiseksi on viime vuosina kerätty siemeniä ja varteoksia tammen, vaahteran, saarnen, metsälehmuksen, vuorijalavan ja kynäjalavan luontaisista esiintymistä. Kerätyllä aineistolla on perustettu kokoelmia geenivarojen säilyttämistä varten. Uusimpia tehtäviä ovat kasvifenologinen seuranta, marja- ja sienisatohavainnot sekä männyn ja kuusen siemensadon tarkkailu. Preitilässä on myös juurrutettu varpupistokasaineistoa raskasmetalli- ja typpialtistuskokeita varten.

Preitilän peltoalueille on perustettu koeviljelyksiä ja kloonikokoelmia noin 50 hehtaaria. Kaikkiaan taimia on tähän mennessä istutettu noin 100 000 kappaletta ja eri puulajeja on yli 40. Preitilässä on muun muassa Suomen suurin poppelikoekeskittymä. Metlan Preitilän tutkimusmetsäalue perustettiin vuonna 1983.

Preitilän tutkimushankkeet:

Ulkomaisten puulajien ja erikoispuiden kasvatus

Metsäekosysteemin vaste ympäristötekijöihin (ICP-Forests/Taso II)

Metsänjalostus- ja siemenviljelyohjelmat

Metsäpuiden geenivarat

Fenologisten tapahtumien ajoittuminen muuttuvassa ilmastossa - tutkimuskohteena metsäpuut ja niiden siemenet sekä marja- ja sienisadot

Päivitetty: 17.12.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute
Laanila Pallasjärvi Kolari Kivalo Paljakka Muhos Kannus Punkaharju Parkano Vilppula Vesijako Lapinjärvi Solböle ja Preitilä Ruotsinkylä