Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Tutkimusmetsät » Solböle

Solbölen tutkimusmetsä - Ikkuna tammivyöhykkeen metsäntutkimukseen

Sivukartta | Haku

 

Solbölen tutkimusmetsä (pdf)

Lehtipuureitti Solbölessä (pdf)

LISÄTIETOJA

Kaija Puputti
metsätalousinsinööri
p. 029 532 2840
kaija.puputti @ metla.fi

Metla Solböle kartalla (GoogleMaps)

 

Tervaleppälehto merenrannassa Solbölessä. Etualalla rentukoita. Kuva: Metla/Erkki Oksanen

 

Solböle on ainut tutkimusmetsäalue, joka sijaitsee hemiboreaalisella kasvillisuusvyöhykkeellä. Suomessa hemiboreaaliseen vyöhykkeeseen kuuluu kapea rantavyöhyke Uudestakaupungista Loviisaan. Vyöhykettä kutsutaan myös tammivyöhykkeeksi, koska sen pohjoisraja noudattelee suurin piirtein tammen luontaisen levinneisyyden pohjoisrajaa. Hemiboreaalinen vyöhyke on vaihettumisalue lauhkeitten, keskieurooppalaisten lehtimetsien ja pohjoisten havumetsien välillä. Solbölelle ovat tyypillisiä toisaalta lehdot jaloine lehtipuineen ja toisaalta rannikon kalliomänniköt ja avokalliot.

Hemiboreaalinen vyöhyke on Suomessa tutkimuksellisesti ainutlaatuinen alue, koska siellä esiintyy eniten eteläisten lehtimetsien piirteitä kasvillisuudessa ja muussakin eliöstössä. Tietyt kasvupaikat ja metsät kuten lehdot ja jalopuumetsiköt ovat monien eteläisten uhanalaisten lajien pääasiallisia esiintymisalueita maassamme. Koska alueella voidaan ensimmäisenä tutkia ja havainnoida sitä, ovatko Suomea eteläisempien alueitten piirteet voimistumassa, on ilmastonmuutoksen seurausten tutkimuksessa tällä alueella poikkeuksellinen merkitys. Olennaista ilmastonmuutoksessa ei ole itse ilmaston muuttuminen sinänsä, vaan muutoksen seuraukset. Tässä pitkäaikaisella metsän, kasvillisuuden ja koko eliöstön tutkimisella on keskeinen merkitys.

Solbölessä tutkitaan jalojen lehtipuiden kasvatusta ja niiden geneettistä monimuotoisuutta. Lisäksi tutkitaan ulkomaisia havupuita, sieni- ja marjasatoja ja kuusen, koivun ja männyn siemensatoja.

Tutkimusmetsässä on koealoja, joilla tutkitaan ympäristötekijöiden vaikutusta metsäekosysteemiin ja säästöpuiden vaikutusta metsän uudistamiseen.

Metsäntutkimuslaitos on harjoittanut Solbölessä metsäntutkimusta vuodesta 1926. Tällä hetkellä tutkimusmetsään kuuluu noin 1200 hehtaarin alue. Valtaosa tutkimusmetsästä sijaitsee (Tammisaaren) Raaseporin Bromarvissa ja Paimion Preitilässä.

Päivitetty: 17.12.2014 /UHel | Copyright Metla | Palaute
Laanila Pallasjärvi Kolari Kivalo Paljakka Muhos Kannus Punkaharju Parkano Vilppula Vesijako Lapinjärvi Solböle ja Preitilä Ruotsinkylä