Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Tutkimusmetsät » Punkaharju » Punkaharjun puulajipuisto

Punkaharjun puulajipuisto ja metsät

Sivukartta | Haku

Punkaharjun puulajipuisto

Japanin jalopähkinäpuu  (Juglans sieboldiana)
Mantšurianjalopähkinä. Kuva: Teijo Nikkanen

Kartta (pdf)

Punkaharjun tutkimuspuistoon on perustettu puulajikokeita noin 150 hehtaarin alueelle yli 50 puulajilla, joista pääosa on havupuita. Näiden puulajikokeiden lisäksi Punkaharjulla on ns. dendrologinen puisto, johon on pieninä, muutaman aarin viljelminä istutettu kaikki alueella laajempina koeviljelminä olevat vieraat puulajit ja lisäksi joitakin alueelta muuten puuttuvia lajeja. Kaikkiaan puistoon, jota myöhemmin on alettu kutsua puulajipuistoksi, istutettiin sen perustamisvaiheessa vuosina 1929 - 1938 72 puulajia. Tällä hetkellä näistä istutuksista on jäljellä 46 lajia, joista 39 on havupuita ja 7 lehtipuita.

Puisto on perustettu muodostamalla puusuvuittain yhtenäisiä alueita. Tiettyyn puusukuun kuuluvat lajit kasvavat yleensä puhtaina yhden lajin viljelminä kyseiselle suvulle varatulla alueella. Näin on helppo vertailla saman suvun eri lajeja keskenään. Havupuusuvuista puistossa on omat alueensa pihdoille (Abies), kuusille (Picea), männyille (Pinus), lehtikuusille (Larix) ja tuijille (Thuja). Tämän lisäksi vain yhtenä tai muutamana lajina puistossa esiintyvät muut havupuusuvut on koottu toistensa läheisyyteen. Puulajipuiston länsireunassa on oma alueensa lehtipuille. Sinne on istutettu kotimaisten lehtipuulajien lisäksi joitakin ulkomaisia lehtipuulajeja.

Puulajipuistoa on uudistettu ja kehitetty voimakkaasti 1990-luvun alusta lähtien. Tavoitteena on ollut koota puistoon kaikki havupuulajit, joiden voidaan odottaa menestyvän Punkaharjun olosuhteissa, sekä kaikki kotimaiset lehtipuulajit. Lisäksi tavoitteena on esitellä puistossa entistä laajemmin saman lajin eri alkuperiä ja erikoismuotoja. Vuoden 1991 jälkeen puistoon on istutettu yli 120 uutta taimierää. Näillä istutuksilla on puulajipuiston lajistoa kartutettu 16 uudella havupuu- ja 33 lehtipuulajilla. Lehtipuihin sisältyy 15 pensasmaista lajia. Puulajipuistoon on lisäksi istutettu 26 kotimaisten puulajien erikoismuotoa: 10 kuusesta, 4 männystä, 7 koivusta ja 5 lepistä. Loput uudet taimierät ovat puistossa jo ennestään olevia lajeja. Tällä hetkellä arboretumissa on 134 eri lajia ja erikoismuotoa.

Puulajipuistossa on esitetauluin kerrottu eri puusuvuista ja -lajeista sekä kotimaisten puulajien erikoismuodoista.

Metla Punkaharju
Teijo Nikkanen
Finlandiantie 18
58450 PUNKAHARJU
Puh. 029 5324226

  Päivitetty: 25.09.2014 /JVoi | Copyright Metla | Palaute