Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Alueyksiköt » Pohjois-Suomi » Ympäristönäytepankki

Metla - Ympäristönäytepankki

Sivukartta | Haku

Kuvat: Metla/Kalervo Kylmänen

Ympäristönäytepankilla on tärkeä merkitys Euroopan laajuisessa raskasmetallien kartoituksessa. Kansainvälisessä käytössä olevaa sammalmassaa valmistetaan ja säilytetään ympäristönäytepankissa, josta sitä myös toimitetaan ympäri Eurooppaa kartoituksissa mukana olevien laboratorioiden laatutason seuraamiseksi.

Metsäntutkimuslaitos on keskittänyt tutkimusnäytteiden säilyttämisen Paljakan ympäristönäytepankkiin.

Metsäntutkimuslaitos kerää viiden vuoden välein sammalnäytteitä Suomesta osana Euroopan kattavaa raskasmetalliseurantaa. Lisäksi näytepankissa säilytetään mm. vuosikymmenien aikana eri puolilta maata kerätyt karikenäytteet, jotka ovat arvokasta tutkimusaineistoa nykypäivän tieteelle.

Esittely- ja esitelmätilat

Paljakan ympäristönäytepankin aulassa esitellään valokuvien ja tietotaulujen avulla Metsäntutkimuslaitoksen, ympäristönäytepankin ja Paljakan tutkimusalueen toimintaa sekä Oulun toimipaikan tutkimustuloksia. Paljakan ja Puolangan luonnon erityispiirteitä havainnollistetaan esineistöllä ja jaettavalla materiaalilla. Esillä on myös kattava valikoima alueella esiintyviä puun lahottajia, joukossa useita harvinaisuuksia.

Paljakan ympäristönäytepankin esitelmähuone on varustettu nykyaikaisin AV- ja multimedialaittein, sitä voidaan käyttää sekä kokous- että koulutustilana.

Paljakan Diakaappi

Kuva: Metla/Kalervo Kylmänen

YHTEYSTIEDOT

Metsäntutkimuslaitos
Ympäristönäytepankki
Latvantie 55
89140 KOTILA

 


  Päivitetty: 07.04.2016 /JVoi | Copyright Metla | Palaute