Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Haapatietoa » Haapasimulaattori

MetINFO - Tietoa haavasta

Sivukartta | Haku

Tietoa haavasta ja
haavan kasvatuksesta

Haapasimulaattori

Suunnittelijat: Anssi Ahtikoski, Jari Hynynen ja Lauri Valsta

Haapasimulaattorin avulla voit laskea arvioita jalostetun haavan ja muiden puulajien (mänty, kuusi, rauduskoivu ja metsähaapa) kasvatuksen kannattavuuden eroista Etelä-Suomessa.

Simulaattori tuottaa laskureidensa avulla arvioita käyttäjän syöttämien lähtötietojen pohjalta. Ohjelmassa on valmiina syöttötietojen oletusarvoja, jotka on pyritty saattamaan mahdollisimman ajatasaisiksi. Käyttäjä voi muuttaa ao. tietoja vastaamaan oman alueensa olosuhteita - tapauskohtaisuudella onkin pyritty vastaamaan alueellisia erityispiirteitä.

Kannattavuuslaskelmien taustalla olevat laskurit perustuvat ensisijaisesti Metlan koetuloksiin, joten ohjelman antamat kannattavuustunnukset ovat ns. aineistoriippuvaisia. Kasvumallien alueellinen vastaavuus ei ole maantieteellisesti (eteläinen Suomi) kattava. Ohjelman antamia tuloksia onkin tulkittava pikemminkin keskimääräisinä kuin "oman metsän oikeina arvoina".

Miten saan Haapasimulaattorin käyttööni?

Suosittelemme tutustumaan huolella erilliseen ohjeistoon (pdf-tiedosto) ennen simulaattorin käyttöä. Näin vältytään monilta epäselvyyksiltä ja virhetulkinnoilta.
Yksityiskohtainen haapasimulaattorin käyttöohje pdf-muodossa (pdf 1,85 Mb)

Simulaattori on Excel-sovellus. Simulaattorin käytön helpottamiseksi varsinaiseen ohjelmaan on lisätty ns. kommentti-ikkunoita (syöttösolujen pienet punaiset kolmiot), joiden tarkoituksena on antaa käyttäjälle taustatietoa.
Simulaattori - tallenna omalle tietokoneellesi.

Päivitetty: 12.08.2010 /UHel | Copyright Metla | Palaute