Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

MetINFO - Puulajit

Sivukartta | Haku

Kanava tutkittuun metsätietoon ja asiantuntijapalveluihin

Lännenhemlokin latvuksia
Kuva: Teijo Nikkanen

Tsuga
Hemlokit

 

 

Hemlokkeja (Tsuga (Endl.) Carrière) kasvaa luontaisena Pohjois-Amerikan länsi- ja itäosissa sekä Japanissa ja Himalajalla. Lajeja tunnetaan kaikkiaan 10.

Hemlokit ovat varjopuita eivätkä viihdy avoimilla kasvupaikoilla. Luontaisilla levinneisyysalueillaan hemlokkeja käytetään saha- ja paperipuuna. Ne ovat myös kauniita koristepuita.

Metsäntutkimuslaitoksen puulajiviljelmissä hemlokit eivät ole menestyneet kovin hyvin. Arin laji on ollut japaninhemlokki. Myös rotkohemlokki on menestynyt heikosti. Muut lajit ovat menestyneet kohtalaisesti ainakin jollakin tutkimusalueella: kanadanhemlokki Solbölessä, vuorihemlokki Ruotsinkylässä ja lännenhemlokki Punkaharjulla. Näitä hemlokkilajeja voidaan kasvattaa koristepuina ainakin Etelä-Suomessa, kunhan käytetään kestävää alkuperää ja istutetaan ne varjoiselle ja suojaiselle paikalle.

Koeviljelmiin on istutettu viljelty 5 hemlokkilajia. Solbölessä on kokeiltu kaikkia 5 lajia, mutta Ruotsinkylässä, Aulangolla ja Punkaharjulla vain yhtä lajia. Kaikkiaan hemlokkiviljelmiä on perustettu 12, joista 10 viljelmää on jäljellä. Niiden pinta-ala oli yhteensä noin 0,5 ha. Inventoinnissa kaikista viljellyistä lajeista oli vielä puita jäljellä.

Taimet kasvatettiin taimitarhalla 5-10-vuotiaiksi ja koulittiin 1-3 kertaan. Istutustiheytenä käytettiin yleensä 2,4 x 2,4 m, mutta joskus myös 3,0 x 3,0 m. Viljelmät on perustettu yleensä verhopuuston alle. Myöhemmin verhopuusto on vähitellen poistettu. Äkillinen verhopuuston poisto saattaa vahingoittaa puita. Viljelmiä on perattu tarpeen mukaan.

 

Metinfo Puulajit – palvelussa olevat Hemlokkilajit
  • Tsuga canadensis – Kanadanhemlokki
  • Tsuga caroliniana – Rotkohemlokki
  • Tsuga diversifolia – Japaninhemlokki
  • Tsuga heterophylla – Lännenhemlokki
  • Tsuga mertensiana – Vuorihemlokki

Metinfo Puulajit Ulkomaiset havupuut Sukuluettelo -sivulle
Metinfo Puulajit Ulkomaiset havupuut Suvut ja lajit -sivulle

Päivitetty: 17.08.2010 /UHel | Copyright Metla | Palaute