Tutkittua tietoa pohjoisen männyn ominaisuuksista ja oikeasta käytöstä



|
|
Kuva Michael Weinig AG |
- Tasalaatuista puuta: pieni tiheysvaihtelu, pieni lustonleveyden vaihtelu, vähän nuorpuuta
- Helposti työstettävää puuta: puuaine sopivan pehmeää mutta sitkeää, suuri vetolujuus kohtisuoraan puunsyitä vastaan
- Hyvä työstöjälki: kapeat lustot, pienet ja verraten pehmeät oksat, edullinen oksakulma, suorasyisyys
|
Työstettävyys
Pohjoisissa kasvuoloissa läpimitta- ja pituuskasvu ovat huomattavan hitaita ja oksat jäävät pieniksi. Puutavaran käytön kannalta tämä näkyy yleensä edullisina ohuina vuosilustoina, joiden ansiosta puu on työstettäessä vähemmän altis repeilylle ja halkeilulle. Myös työstettävyyden kannalta haitallista nuorpuuta on vähän verrattuna useimpiin havupuulajeihin ja eteläisempään mäntyyn.
Pohjoisen männyllä vuosirenkaiden leveys muuttuu vähemmän ytimestä pintaan kuin etelämpänä. Myös puuaineen tiheys vaihtelee yksittäisen rungon sisällä eteläistä mäntyä vähemmän. Tiheys vaikuttaa suoraan lukuisiin muihin ominaisuuksiin, mm. lujuuksiin, joten pohjoisen männyn puuaine on monessa suhteessa eteläistä mäntyä tasalaatuisempaa.
Työstettävyyden kannalta pohjoisen männyn puuaine on sopivan pehmeää mutta riittävän sitkeää ja suorasyistä. Tämän ansiosta työstämiseen ei tarvita erikoistyökaluja ja työstäminen onnistuu helposti myös loppukäyttöpaikalla. Kuoriminen, halkaiseminen ja viilutus on helppoa ja höyläysjälki on tasainen. Hyvää työstettävyyttä kuvaavat myös puuaineen hyvä poikittaissuuntainen vetolujuus ja syynsuuntainen leikkauslujuus.
Pohjoisen männyn liimaus ja pintakäsittely (maalaus, lakkaus, vahaus) on helppoa, kunhan kappaleissa ei ole liiaksi oksia tai pihkaa. Liimaukset ovat kestäviä ja pintakäsittelyn tuloksena saadaan tasainen jälki.
|
|
|