Lujuus ja kestävyys
Puun lujuus ja jäykkyys suhteessa sen tiheyteen on erittäin hyvä moniin muihin materiaaleihin verrattuna. Taivutus- ja puristuslujuuden merkitys on suuri rakenteellisissa käyttökohteissa. Veto- ja leikkauslujuus ovat puolestaan tärkeitä ominaisuuksia rakennuspuusepän-, sisustus- ja huonekalutuotteissa, sillä ne vaikuttavat työstettävyyteen ja halkeiluherkkyyteen, ja kuvastavat mekaanisten liitosten kestävyyttä ja pysyvyyttä.
Havupuuksi hitaasta paksuuskasvusta aiheutuva pieni nuorpuun määrä on eduksi erityisesti pohjoisen männyn lujuudelle, kestävyydelle ja stabiilisuudelle, sillä ydintä lähellä oleva nuorpuu, eli sisimmät 10-25 vuosilustoa, on monilta ominaisuuksiltaan muuta puuainesta heikompaa. Puuaineen halkeiluherkkyyttä vähentävä ja liitosten kestävyyttä parantava vetolujuus kohtisuoraan puunsyitä vastaan on pohjoisella männyllä suurempi kuin etelämpänä kasvaneella männyllä. Myös pohjoisen männyn pinnankovuus suhteessa puuaineen tiheyteen on eteläistä mäntyä suurempi.
Puutuotteiden lujuuteen vaikuttavat puuaineen tiheyden lisäksi useat muut tekijät. Vaikka puuaineen tiheys on pohjoisessa pieni, on pohjoista alkuperää olevasta männystä valmistettu sahatavara lujuudeltaan eteläistä parempaa mm. suorasyisyyden ja pienempien oksien ansiosta. Myös erikoislujia laatuja on saatavilla enemmän kuin useista muista havupuulajeista.
Sydänpuu imee ympäröivästä ilmasta kosteutta selvästi pintapuuta vähemmän. Sydänpuusta valmistetut tuotteet ja komponentit sietävät siten pintapuisia paremmin sään ja olosuhteiden vaihtelua. Tämä ilmenee sydänpuun pienempänä kosteuselämisenä ja parempana mitta- ja muotopysyvyytenä.
|