Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Pohjoinen mänty - laadukas ja monikäyttöinen

Sivukartta | Haku

Tutkittua tietoa pohjoisen männyn ominaisuuksista ja oikeasta käytöstä

Kuva Puuinfo Oy 
  • Harmoninen ulkonäkö: tiivissyisyys, pieni lustonleveyden vaihtelu, pyöreät oksat, lyhyet kiehkuravälit, sydän- ja pintapuun väriero tasoittuu ajan kuluessa
  • Työstöt ja pintakäsittely helppoa: kapeat lustot, puuaine sopivan pehmeää ja sitkeää, suorasyistä, pintakäsittelyaineet kiinnittyvät hyvin
  • Monipuolinen materiaali: soveltuu hyvin käytettäväksi sellaisenaan, pintakäsiteltynä tai esimerkiksi lämpökäsiteltynä

Huonekalut ja kalusteet

Pohjoinen mänty on kestävää ja laadukasta puuta huonekalujen ja kalusteiden raaka-aineeksi. Sitä käytetään mm. pöydissä, tuoleissa, sängyissä, hyllyissä, lipastoissa ja kaapeissa sekä keittiökalusteissa. Yleisimmät mäntymateriaalit ovat oksaton ja terveoksainen puu massiivipuisina tai liimattuina tuotteina.

Kapeat vuosilustot ja lustonleveyden pieni vaihtelu, lyhyet kiehkuravälit ja edulliset oksikkuusominaisuudet ja suorasyisyys ovat eduksi, kun halutaan valmistaa ulkonäöltään harmonisia, elävän näköisiä tuotteita.

Vaivaton saatavuus sekä uusittavissa ja kierrätettävissä oleva materiaali ovat tärkeitä seikkoja huonekalujen valmistuksessa. Tasapainoinen visuaalinen ilme sekä hyvä mitta- ja muotopysyvyys ovat pohjoisen männyn vahvuuksia. Lämpökäsittelyllä voidaan säädellä väriä ja parantaa edelleen mitta- ja muotopysyvyyttä ja halkeilemattomuutta.

Mäntyä on helppo työstää, liimata, maalata ja päällystää. Huonekalukäytössä olennaista kulutuskestävyyttä ja pinnan kovuutta voidaan parantaa olennaisesti oikealla pintakäsittelyllä. Mäntyä käytetään huonekaluissa ja kalusteissa usein liimalevyinä, jonka materiaaliksi pohjoinen mänty soveltuu hyvin. Mäntyviilua voidaan käyttää näyttävänä päällysteenä esimerkiksi lastulevystä valmistetuissa tuotteissa. Mäntyhuonekalujen pintakäsittely on helppoa ja se voidaan tehdä myös loppukäyttökohteessa.

Lisätietoa
 
 >oksien koko | oksakulma | oksakiehkuroiden väli 
 >vuosilustojen leveys 
 >sydän- ja pintapuun väri ja värin tummuminen 
 >puuaineen kovuus 
 >pohjoisen männyn kasvualueet 
Julkaisut
 
 

Grekin, M. 2006. Wood colour in sapwood and heartwood of Nordic Scots pine and the changes under UV radiation. Teoksessa: Kurjatko, S. et al. (toim.). Proceedings of the 5th IUFRO symposium Wood Structure and Properties '06: 233–238.
| sisällysluettelo |

 
 

Verkasalo, E. et al. 2005. Specific wood and timber properties and competitive ability of Nordic Scots pine in mechanical wood processing. Teoksessa: Teischinger, A. & Van Acker, J. (toim.). Broad Spectrum Utilisation of Wood. Proceedings of the COST Action E44 Conference 2005. Lignovisionen 9: 27–38.
| esitelmä |

 
 

>Lisää julkaisuja...

 
  Päivitetty: 09.03.2010 /MGre | Copyright Metla | Palaute