Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Pohjoinen mänty

Pohjoinen mänty - laadukas ja monikäyttöinen

Sivukartta | Haku

Tutkittua tietoa pohjoisen männyn ominaisuuksista ja oikeasta käytöstä

Kuva Honkarakenne Oyj 

Mänty (Pinus sylvestris L.) on ikivihreä havupuu, jolla on laaja levinneisyys Euraasiassa (kartta). Mänty voi saavuttaa jopa 40 metrin pituuden, mutta yleensä pisimmät puut jäävät 30-35 metriin. Mänty tarvitsee paljon valoa ja se viihtyy myös karuilla kasvupaikoilla, jolloin muodostuu tiivissyistä, lujaa ja tasalaatuista puuta. Maaperä, kasvukauden pituus, lämpötila sekä maantieteellinen sijainti vaikuttavat olennaisesti männyn puuaineen laatuun. Puulajille luontaisissa kasvuoloissa muodostuu laatupuuta, jonka ominaisuudet sopivat hyvin erilaisiin loppukäyttökohteisiin ja tuovat monenlaisia toiminnallisia etuja puutuotteiden käyttäjille.

Pohjoista alkuperää olevalla männyllä on joukko erityisominaisuuksia, joilla on myönteisiä vaikutuksia siitä valmistettuihin tuotteisiin. Suomessa pohjoisen männyn kasvualueina voidaan pitää Kemi-Joensuu -linjan pohjoispuolisia alueita sekä korkeita, viljavuudeltaan enintään keskitasoisia alueita Sisä-Suomessa (kartta).

Näillä sivuilla esitellään tutkittua tietoa pohjoisen männyn ominaisuuksista. Lisäksi esitellään puun käytön myönteisiä ympäristövaikutuksia ja imagoetuja.

  Päivitetty: 15.03.2010 /MGre | Copyright Metla | Palaute