Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Metsien monikäyttö » Luonnontuoteala

Luonnontuotealan tutkimusta Metlassa

Sivukartta | Haku
Kuva: Metla/Erkki Oksanen

Pohjoisen kasvibiomassan laatu luonnon­tuotealan raaka-aineena

Pohjoisista metsälajeista esimerkiksi koivu (Betula pubescens), sen alalaji tunturikoivu (B. pubescens ssp. czerepanovii), kataja (Juniperus communis) ja mustikka (Vaccinium myrtillus) ovat kansanperinteessäkin käytettyjä kasveja, jotka ovat nykyisen luonnontuoteteollisuuden kasvavan kiinnostuksen kohteena. Näitä kasveja käytetään mausteena, tee- ja muiden juomien valmistukseen, luontaistuotteiksi tai lääke- ja kosmetiikka­teollisuuden raaka-aineina.

Biologisesti aktiivisten yhdisteiden pitoisuudet ovat pohjoisissa viljelykasveissa usein eteläisiä kantoja korkeampia. Sekundääri­aineiden, kuten flavonoidien ja tanniinien, jotka toimivat vaikuttavina aineina, pitoisuuksien vertailua pohjoisessa ja etelässä ei ole metsäkasvien osalta tehty. Metlan tutkimusmetsäverkostoa hyödyntäen hankkeessa toteutetaan tutkimus, jossa analysoidaan mustikan ja koivun flavonoidien sekä katajanversojen eteeristen öljyjen pitoisuuksia etelä-pohjoinen –ilmastogradientilla.

Hankkeessa tutkitaan myös, minkälaiset kasvuolosuhteet edesauttavat korkeita vaikuttavien aineiden pitoisuuksia ja mihin aikaan kasvukaudesta pitoisuudet ovat korkeimmillaan. Tutkimuksen päämääränä on tuottaa ohjeistus optimaalisten keruupaikkojen ja –ajankohdan löytämiseksi.

Kasvibiomassan hyödyntämisen näkökulmasta kasvien antimikrobiset, eli mikrobien kasvuja ehkäisevät ominaisuudet, ovat tärkeässä asemassa. Metsäntutkimuslaitoksen aikaisemmassa Arktisen mikrobiologian hankkeessa saatiin selville, että siankärsämöstä (Achillea millefolium) eristetty uute estää hien hajua ja haavainfektioita aiheuttavien bakteerien kasvua. Siankärsämöä on käytetty luonnonlääkinnässä tulehdusten hoidossa, mutta tutkimus antoi kasvin tulehdusta ehkäisevälle vaikutukselle tieteellisen vahvistuksen. Täysin uusi löytö tehdyssä tutkimuksessa on se, että siankärsämöstä eristetty uute estää myös kynsisientä aiheuttavan sienen kasvua. Lappilainen yritys hyödynsi tuloksia kehittäessään tuotteen, joka päästettiin kaupallisille markkinoille lokakuussa 2005.

Metsäluonnosta teolliseen tuotantoon –hankkeessa kasvien antimikrobisten ominaisuuksien tutkimusta jatketaan ja laajennetaan.

  Päivitetty: 11.08.2010 /UHel | Copyright Metla | Palaute