HAAVANMUSTAVERSO (Pollaccia radiosa)
Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta
Nimet
T: Pollaccia radiosa (Lib.) Bald. & Cif., Venturia macularis
S: Haavanmustaverso
Sv: Aspskorv
E: Pollaccia Shoot Blight of Poplar
Kuvaus
Haavanmustaversosieni tappaa kasvavia haavan versoja. Sen iskeytymisen tunnistaa lehtien ja kasvavien versojen kuolleesta, mustuneesta, solukosta. Jos tartunta sattuu lehtien olleessa jo isompia, voi tauti näkyä ruskeina tai mustina terävärajaisina laikkuina lehdillä isoissakin haavoissa. Mustaversotauti on yleinen sateisina kesinä voimakkaasti kasvavissa haavanvesakoissa. Haavanmustaversoa esiintyy koko maassa.

Lisääntymisbiologia
Tartunta
Sienen tartunta voi tapahtua koko kasvukauden ajan, mutta vain kasvaviin lehtiin ja versoihin.
Kasvu
Noin seitsemän vuorokauden kuluttua tartunnasta ensimmäiset oireet ovat havaittavissa haavan lehdillä. Kolme päivää myöhemmin vihertävän vivahteen saaneissa lehtilaikuissa on havaittavissa kuromaitiöitä, jotka eivät muodostu kuromaitiöpesäkkeisiin, vaan suoraan sairaiden versojen ja lehtien pinnalle.
Lisääntyminen
Sieni lisääntyy pääasiassa kuromaitiöidensä avulla, joiden leviäminen on runsainta alkukesällä. Sienen koteloitiöaste kehittyy maahan varisseilla haavan lehdillä, joilla sieni kuolleiden versojen lisäksi talvehtii. Koteloitiöiden aiheuttama primaarinen, eli ensisijainen, tartunta on kuitenkin vähäistä.
Tuhojen esiintyminen
Tuhokohteet
Pienet haavantaimet ja vesat ovat arimpia haavanmustaversotaudille. Sieni pystyy kuitenkin tekemään lehdettömäksi kookkaitakin haapoja.
Tuhon eteneminen
Alkukesän sateisuus saattaa laukaista haavanmustaversoepidemian, joka pystyy tekemään lehdettömäksi kookkaitakin haapoja. Epidemia voi jatkua vielä seuraavanakin kesänä, joskin jo laantuneena.
Vaikutus puuhun
Haavanmustaverso saa aikaan haavan verson ja siihen kiinnittyneiden lehtien lakastumisen: ne muuttuvat ruskeanmustiksi ja käpristyvät alaspäin koukkumaisiksi. Verson muoto muistuttaa pakkasen vioittaman verson muotoa. Taudin jatkuessa useina vuosina seurauksena on haavantaimen ulkonäön muuttuminen puskamaiseksi.

Tuntomerkit kuvina
Tuhonaiheuttaja
Itiöemä
Haavanmustaverson kuromaitiöt valmistuvat haavan lehtien pinnalla. Kuromia tuottavat osat lehdessä saavat vihreän vivahteen. |
Tuhot
Lehtien ja verson mustuminen
Lehtien kuoleminen
Samankaltaiset tuhot

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet
Vahingot metsätaloudessa
Tauti saa aikaan kasvunmenetyksiä ja runkomuodon huononemista haavalla. Haavan kasvatuksen yleistyessä taudin merkitys taimikoiden kehityksen hidastajana kasvaa.
Tuhoriskin arviointi
Alkukesän sateisuus lisää tuhoriskiä. Nuorilla haavantaimilla ja taudille alttiilla haapaklooneilla on suurempi riski saada tartunta.
Torjuntamenetelmät
Haavanmustaverson torjuntaan ei yleensä ole tarvetta. Taudin torjuntamenetelmiä ei tällä hetkellä tunneta.
Tekijät ja lähteet
Teksti: |
Kuvat: |
Lähteet: |
- Kankaanhuhta, V.
- Lipponen, K.
- Väkevä, J.
|
- Jalkanen, R.
- Pouttu, A.
|
- Butin, H. (1995)
- Jukka, L. (1988)
- Kurkela, T. (1994)
- Phillips, D. & Burdekin, D. (1992)
|
Sisältöpäivitys 14.01.2005, APou

|