Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

MetINFO - Metsien terveys

Sivukartta | Haku

Tietoa metsien terveydestä ja tuhonaiheuttajista

JUURILAHO TAIMITARHALLA

Lumituhoja

Yleiskuvaus | Tuhojen esiintyminen Torjunta  Tekijät ja lähteet ]

 

Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta

Nimet

S: Juurilaho taimitarhalla

E: Root rot at nurseries

Kuvaus

Juurilahossa havupuiden taimien juuret tummuvat ja pahimmissa tapauksissa koko juuristo tuhoutuu aina juurenniskaan asti. Tautia esiintyy taimitarhalla laikuttain. Ensimmäisenä oireena taimien latvat voivat nuutua kuumina päivinä.

Juurilahon aiheuttajat vaihtelevat olosuhteista riippuen.

 

Tartunta

Juurilahoa aiheuttavista lajeista useimmat ovat nk. maasieniä, jotka kasvavat ja leviävät maan mukana. Osa muodostaa myös ilman kautta leviäviä itiöitä.

Fusarium - ja Neonectria-sienet heikentävät jo ennestään heikentyneitä taimia tuhoamalla hienojuuria. Munasieniin kuuluvat Phytophthora- ja Pythium lajit kukoistavat märissä olosuhteissa, joissa niiden vedessä uivat parveiluitiöt tartuttavat kasveja.

Aikaisemmin tärkein juurilaholle altistava sieni oli Ceratobasidium bicorne, jonka suvuton aste, kaksitumainen Rhizoctonia sieni estää juuriston kasvun ja juurten haarautumisen. Taimet jäävät pienemmiksi, mutta vaikuttavat versoltaan terveiltä. Varsinainen juurilaho on seurausta Pyhium-infektiosta kasvualustan muutuuttua märäksi, kun pienijuuriset kasvit eivät pysty käyttämään kastelussa saamaansa vettä.

 

Tuhojen esiintyminen

Tuhokohteet

Taimitarhat

 

Tuhot

Juurten huono kunto vähentää kasvua ja estää taimia käyttämästä niille kastelussa annettua vettä.

 

Samankaltaiset tuhot

Juurten paleltuminen

 

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet

 

Vahingot metsätaloudessa

Taimitarhoilla juurilaho aiheuttaa haittaa taimien kasvatukselle. Juurilahoiset taimet eivät ole metsänviljelykelpoisia, sillä osa niistä kuolee ja hengissä selvinneiden kasvu on selvästi terveitä heikompaa, vaikka monet taimitarhasienistä ei enää pysty kasvamaan metsämaassa ja siirtymään maastossa kehittyviin juuriin.

 

Tuhoriskin arviointi

Sateinen kesä lisää taudin esiintymistä.

 

Torjuntamenetelmät

Taimitarhoilla käytössä oleva kasvuturve sisältää paljon taudinaiheuttajia rajoittavia mikrobeja samoin sen happamuus estää monien haittalajien kasvun. Kennostojen pesu kuumalla vedellä (80˚C-3 min) sekä kohokasvatus vähentävät tautiriskiä. Turhan kastelun välttäminen sekä kastelu aamuisin, jolloin kasvi ehtivät käyttää päivän aikana saamansa veden, ehkäisevät märkyyttä ja sitä kautta juurilahoa.

 

Tekijät ja lähteet


Teksti: Kuvat: Lähteet:
Lilja, A.
Jalkanen, R.
Kurkela, T. (1994)
 

 

Päivitetty: 15.02.2012 /eh | Copyright Metla | Palaute