JUURILAHO TAIMITARHALLA
[ Yleiskuvaus | Tuhojen esiintyminen Torjunta Tekijät ja lähteet ]
Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta
Nimet
S: Juurilaho taimitarhalla
E: Root rot at nurseries
Kuvaus
Juurilahossa havupuiden taimien juuret tummuvat ja pahimmissa tapauksissa koko juuristo tuhoutuu aina juurenniskaan asti. Tautia esiintyy taimitarhalla laikuttain. Ensimmäisenä oireena taimien latvat voivat nuutua kuumina päivinä.
Juurilahon aiheuttajat vaihtelevat olosuhteista riippuen.
Tartunta
Juurilahoa aiheuttavista lajeista useimmat ovat nk. maasieniä, jotka kasvavat ja leviävät maan mukana. Osa muodostaa myös ilman kautta leviäviä itiöitä.
Fusarium - ja Neonectria-sienet heikentävät jo ennestään heikentyneitä taimia tuhoamalla hienojuuria. Munasieniin kuuluvat Phytophthora- ja Pythium lajit kukoistavat märissä olosuhteissa, joissa niiden vedessä uivat parveiluitiöt tartuttavat kasveja.
Aikaisemmin tärkein juurilaholle altistava sieni oli Ceratobasidium bicorne, jonka suvuton aste, kaksitumainen Rhizoctonia sieni estää juuriston kasvun ja juurten haarautumisen. Taimet jäävät pienemmiksi, mutta vaikuttavat versoltaan terveiltä. Varsinainen juurilaho on seurausta Pyhium-infektiosta kasvualustan muutuuttua märäksi, kun pienijuuriset kasvit eivät pysty käyttämään kastelussa saamaansa vettä.
Tuhojen esiintyminen
Tuhokohteet
Taimitarhat
Tuhot
Juurten huono kunto vähentää kasvua ja estää taimia käyttämästä niille kastelussa annettua vettä.
Samankaltaiset tuhot
Juurten paleltuminen
Torjunnan tarve ja mahdollisuudet
Vahingot metsätaloudessa
Taimitarhoilla juurilaho aiheuttaa haittaa taimien kasvatukselle. Juurilahoiset taimet eivät ole metsänviljelykelpoisia, sillä osa niistä kuolee ja hengissä selvinneiden kasvu on selvästi terveitä heikompaa, vaikka monet taimitarhasienistä ei enää pysty kasvamaan metsämaassa ja siirtymään maastossa kehittyviin juuriin.
Tuhoriskin arviointi
Sateinen kesä lisää taudin esiintymistä.
Torjuntamenetelmät
Taimitarhoilla käytössä oleva kasvuturve sisältää paljon taudinaiheuttajia rajoittavia mikrobeja samoin sen happamuus estää monien haittalajien kasvun. Kennostojen pesu kuumalla vedellä (80˚C-3 min) sekä kohokasvatus vähentävät tautiriskiä. Turhan kastelun välttäminen sekä kastelu aamuisin, jolloin kasvi ehtivät käyttää päivän aikana saamansa veden, ehkäisevät märkyyttä ja sitä kautta juurilahoa.

Tekijät ja lähteet

|