Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Metsien terveys » Metsätuho-opas » Mäntypistiäiset

MetINFO - Metsien terveys

Sivukartta | Haku

Tietoa metsien terveydestä ja tuhonaiheuttajista

MÄNTYPISTIÄISET

 

Monien hyönteislajien syövät männyn neulasia. Laajimpia tuhoja meillä aiheuttavat mäntypistiäiset sekä mäntymittari. Mäntypistiäisiä on useita lajeja, mutta niistä varsinaisia tuholaisia ovat ruskomäntypistiäinen ja pilkkumäntypistiäinen. Mäntypistiäisille ovat tyypillisiä voimakkaat kannanvaihtelut, joukkoesiintymien aikana tuhoalueet voivat olla kymmeniä, jopa satoja tuhansia hehtaaareja.

Ruskomäntypistiäinen on lajeista yleisin. Sen toukat elävät kaikenikäisissä männyissä syöden vanhempia neulasia yleensä kesä-heinäkuussa. Noin 5-6 vuoden välein tavataan paikallisia joukkoesiintymiä, jolloin männiköitä syödään lähes neulasettomiksi. Laajoja joukkoesiintymiä on sattunut 20-30 vuoden välein.

Pilkkumäntypistiäinen on tuholaisena paikallinen ja sukulaistaan ruskomäntypistiäistä harvinaisempi laji. Toukat syövät sekä vanhoja että uusia neulasvuosikertoja yleensä heinä-elokuussa. Toisinaan kehittyy joukkoesiintymiä, jolloin männiköitä saatetaan syödä paljaaksi satojen jopa tuhansien hehtaarien alueella.

Mäntymittari ei kuulu mäntypistiäisiin, vaan perhosiin, mutta aiheuttaa samankaltaisia tuhoja joukkoesiintymisien aikana.

 

Teksti:

  • Väkevä, J.
  • Henttonen, H.
  • Kankaanhuhta, V.


    Sisältöpäivitys 06.08.2003, APou
Päivitetty: 17.01.2013 /eh | Copyright Metla | Palaute