KUUSENTALVIKKIRUOSTE (Chrysomyxa pirolata)
Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta
Nimet
T: Chrysomyxa pirolata (Körnicke) Wint., Chrysomyxa pyrolae DC. ex Rostr.
S: Kuusentalvikkiruoste
Sv: Grankottens gulrost
E: Spruce cone rust, A rust of spruce cones and Pyrola
Kuvaus
Kuusentalvikkiruoste on ruostesieni, jonka pikkukuroma- ja helmi-itiöasteet kehittyvät kuusen kävyillä sekä kesä-, talvi- ja kantaitiöasteet talvikkilajien lehdillä. Tartunnan saaneet kävyt eivät tuota lainkaan tai tuottavat hyvin vähän siemeniä. Kuusentalvikkiruoste on paikoin ongelma kuusen siemenviljelmillä. Sientä esiintyy koko maassa.

Lisääntymisbiologia
Tartunta
Kuusentalvikkiruosteen kantaitiöt tartuttavat kuusen emikukintoja touko-kesäkuussa kuusen kukinta-aikaan.
Kasvu
Ruosteen pikkukuromapullot ja sen jälkeen helmi-itiöpesäkkeet muodostuvat kuusen nuorten kehittyvien käpyjen ulkopinnalle laajoina pesäkkeinä. Samana syyskesänä purkautuva helmi-itiöpöly näkyy keltaisena massana käpysuomujen välissä.
Lisääntyminen
Kuusen kävyistä leviävät talvikkiruosteen helmi-itiöt tartuttavat elo-syyskuussa talvikin lehtiä. Sieni talvehtii rihmastona talvikin lehdillä. Erilaistumattomat itiöpesäkkeet kehittyvät huhti-toukokuussa talvikin lehtien alapinnalle. Näistä pesäkkeistä kehittyy kesäitiöpesäkkeitä toukokuussa ja edelleen talvi-itiöpesäkkeitä touko-kesäkuussa kosteudesta riippuen. Poikkeuksellinen kuivuus saattaa estää talvi-itiöpesäkkeiden kehittymisen. Talvi-itiöpesäkkeet itävät pian muodostaen kantaitiöitä, jotka tartuttavat edelleen emikukkia touko-kesäkuussa. Talvikilla sieni voi esiintyä monivuotisena.
Tuhojen esiintyminen
Tuhokohteet
Kuusentalvikkiruoste vioittaa kuusen käpyjä ja niissä olevia siemeniä.
Tuhon eteneminen
Jotta kuusen kävyt saisivat ruostetartunnan, on talvi-itiöiden tuotannon ja kuusen kukinnan tapahduttava samaan aikaan yhdessä suotuisan kostean sään kanssa. Talvikkiruosteen itiölevintää suosivat sääolosuhteet koostuvat säännöllisesti toistuvista sadejaksoista. Suotuisia olosuhteita ei esiinny aina, joten peräkkäisinä kesinä jatkuvien ruoste-epidemioiden todennäköisyys on suhteellisen pieni.
Vaikutus puuhun
Tartunnan saaneet kuusen kävyt eivät tuota lainkaan tai hyvin vähän siemeniä.

Tuntomerkit kuvina
Tuhonaiheuttaja
Itiöemä
Tuhot
Käpyjen kuoleminen
Samankaltaiset tuhot

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet
Vahingot metsätaloudessa
Ruoste saattaa vähentää siemensadon määrää ja laatua koko maassa. Vahingot ovat merkittävimmät kuusen siemenviljelyksillä.
Tuhoriskin arviointi
Kuusentalvikkiruosteen väli-isäntien, talvikkien, runsaat kasvupaikat potentiaalisia taudin leviämiskohteita.
Torjuntamenetelmät
Kuusentalvikkiruosteen torjuntamenetelmiä ei ole tutkittu riittävästi. Siemenviljelmillä erilaistumattomien pesäkkeiden kehittymistä talvi-itiöpesäkkeiksi seuraamalla emikukinnan aikana voidaan mahdollisesti ennakoida sienen aiheuttamia käpytuhoja.
Tekijät ja lähteet
Teksti: |
Kuvat: |
Lähteet: |
- Kankaanhuhta, V.
- Lipponen, K.
|
- Jalkanen, R.
|
- Butin, H. (1995)
- Jukka, L. (1988)
- Kurkela, T. (1994)
- Phillips, D. & Burdekin, D. (1992)
- Uotila, A. & Kankaanhuhta, V. (1999)
|
Sisältöpäivitys 09-2000, VKan
Tietojen päivitys: 30.1.2012 J. Kaitera

|