Tietoa metsien terveydestä ja tuhonaiheuttajista
|
TULVA
Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta
Nimet
S: Tulva
Sv: Översvämning
E: Flood
Kuvaus
Maassamme elävät metsätaloudellisesti merkittävät puulajit eivät kestä pitkäaikaisia tulvia. Juuret vioittuvat ja saattavat jopa kuolla veden aiheuttamaan hapenpuutteeseen. Tulvien lisäksi juuriston hapenpuutetta voi aiheuttaa kohonnut pohjaveden pinnan taso, joka voi olla seurausta esim. soistumisesta tai tienrakennuksesta. Myös hakkuualojen äestysvakojen pohjalle istutetut taimet voivat kuolla mahdollisen elokuisen sadekauden aikana. Tulva on primaarinen tuhonaiheuttaja, eli sen aiheuttama hapenpuute pystyy tappamaan täysin terveiden puiden juuria. Lepokauden aikana puiden juuret ja niissä elävät mykoritsasienet ovat kestävämpiä tulvaa ja muita juuriston hapenpuutetta aiheuttavia tekijöitä vastaan. Kevättulvat toistuvat usein samoissa paikoissa vuodesta toiseen. Tulvia esiintyy kautta maan.

Tuhojen esiintyminen
Tuhokohteet
Tuhon kohteeksi joutuu yleensä kaikki veden alle jäänyt kasvillisuus ikään ja lajiin katsomatta. Tyypillisiä tuhokohteita ovat vesistönvarret, majavien asuttamien lampien lähialueet, tie- tai rakennustyömaiden lähistö sekä hakkuutyömaiden alavat ja muokatut maastokohdat.
Tuhon eteneminen
Aiheutuvan tuhon vakavuus riippuu siitä, kuinka kauan juuristo joutuu kärsimään hapenpuutteesta. Puut toipuvat vielä hetkellisestä pohja- tai pintavesien tason noususta, mutta näiden esiintyessä pitkäaikaisina, tuhoja alkaa ilmetä. Tulvat altistavat puuston lisäksi esim. hyönteistuhoille.
Vaikutus puuhun
Metsämaan happitasapainon järkkyessä juurten kasvu hidastuu tai pysähtyy kokonaan, mykoritsojen kehitys hidastuu ja veden sekä ravinteiden otto puuhun vähenee.
Lehtien reunat ja neulasten kärjet muuttuvat nekroottisiksi, jota saattaa seurata lehtien putoaminen. Tuhon vakavuudesta riippuen kasvainten kasvu pysähtyy tämän jälkeen. Lopulta puu kuolee.

Tuntomerkit kuvina
Tuhonaiheuttaja
Tuhot
Pystyyn kuoleminen
Samankaltaiset tuhot
Hapenpuutteen juuristolle ja tätä kautta myös koko puulle aiheuttamat tuhot ovat oireiltaan samankaltaiset riippumatta siitä, mikä on hapenpuutteen aiheuttaja. |

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet
Vahingot metsätaloudessa
Pitkäaikaiset tulvat saavat aikaan kasvunmenetyksiä ja pahimmassa tapauksessa osa alueen puustosta saattaa kuolla. Alueilla, joilla tulvia esiintyy säännöllisesti, puulajikoostumus alkaa mukautua paremmin tulvia kestäväksi: esim. tervalepät ja koivut lisääntyvät. Puulajikoostumuksen muutokseen vaikuttaa kuitenkin myös paikan ravinteisuustaso. Pohjaveden korkeuden muutoksen ollessa pysyvämpää maaperä alkaa soistua ja näiden metsäaluiden tuotoskyky alkaa heiketä.
Tuhoriskin arviointi
Tulvat toistuvat usein samoilla paikoilla vuodesta toiseen. Tienrakennus sekä muut rakennustoimenpiteet saattavat muuttaa pohjaveden tasoa niin, että puiden juurien hapensaanti vaikeutuu.
Torjuntamenetelmät
Taimet tulisi istuttaa muokkausjäljen korkeisiin kohtiin metsänuudistusaloilla. Tulvia voi ehkäistä huolehtimalla alueen ojaverkoston kunnosta. Lisäksi läheisten vesistöjen säännöstely tulisi hoitaa asianmukaisesti. Metsäautoteiden viereiset ojat sekä liittymien rummut tulisi pitää kunnossa.

Tekijät ja lähteet
Teksti: |
Kuvat: |
Lähteet: |
- Kankaanhuhta, V.
- Väkevä, J.
|
- Kankaanhuhta, V.
- Nikula, A.
- Oksanen, E.
|
- Kurkela, T. (1994)
- Manion, P. (1991)
- Phillips, D. & Burdekin, D. (1992)
- Uotila, A. & Kankaanhuhta, V. (1999)
|
Sisältöpäivitys 09-2000, VKan

|