Tietoa metsien terveydestä ja tuhonaiheuttajista
|
RIKKAKASVIEN TORJUNTA-AINEVIOITUKSET
Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta
Nimet
S: Rikkakasvien torjunta-aineet, -herbisidit
Sv: Bekämpningsmedel ogräsmedel
E: Herbicides
Kuvaus
Rikkakasvien torjunta-aineita käytetään rutiininomaisesti maataloudessa. Sen sijaan metsätaloudessa heinän ja vesakon kemiallinen torjunta on vähentynyt murto-osaan aikaisemmasta. Tietyt heinämäisten rikkakasvien torjunta-aineet ovat valikoivia, eli ne tappavat ei-toivotut heiniin kuuluvat lajit viljelyskasvien tai puiden jatkaessa kasvuaan. Ajoittain esiintyy kuitenkin tapauksia, jolloin torjunta-aineita on käytetty väärään aikaan, liian suurina annoksina, korkeina pitoisuuksina tai niillä on käsitelty torjunta-ainetta kestämättömiä lajeja. Torjunta-aineiden aiheuttamat vioitukset vältetään toimittaessa niiden käyttöohjeiden mukaan.

Tuhojen esiintyminen
Tuhokohteet
Väärinkäytettynä tietyt rikkakasvien torjunta-aineet aiheuttavat vahinkoja kaikelle kasvillisuudelle.
Tuhon eteneminen
Glyfosaatti, jota voidaan käyttää vesakon- ja heinäntorjuntaan sekä pellonmetsitysaloilla että metsässä uudistusaloilla, vioittaa tai tappaa kaikkia kasvilajeja niiden ollessa alttiissa vaiheessa. Glyfosaattivioitukset tulevat näkyviin muutaman päivän - muutaman viikon kuluessa riippuen käsittelytavasta sekä vallitsevista sää- ja ympäristötekijöistä.
Vaikutus puuhun
Kasvukauden aikana käytettynä glyfosaatti vioittaa havupuiden taimia. Puutumattomilla männyillä vioitus aiheuttaa uusien kasvainten kellastumista ja kääpiöversoisuutta. Kasvussa olevilla kuusilla neulaset kellastuvat oksankärjistä alkaen, ruskettuvat ja karisevat pois. Tuhon ollessa vakava vuosikasvaimissa ja rungossa esiintyy pihkavuotoa. Lehtipuilla glyfosaatti aiheuttaa kloroosia, lehtien ennenaikaista kellastumista ja lopulta lehtien kuoleman. Lehtipuiden vesoissa esiintyy lisäksi yleisesti kääpiöversoisuutta glyfosaattikäsittelyn jäljiltä.

Tuntomerkit kuvina
Tuhot
Neulasten ruskettuminen
Lehtien kehityshäiriö
Rungon kuristuminen (syntyi nyt jo käytöstä poistetuilla heinäntorjuntavalmisteilla, jos ne olivat olleet kosketuksissa ohueen kuoreen taimen tyvellä)
Pystyyn kuoleminen
Rikkakasvien torjunta-aineiden vioitukset vaihtelevat valmistetyypin ja niiden käyttötavan mukaan.
Samankaltaiset tuhot

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet
Vahingot metsätaloudessa
Piittaamaton torjunta-aineiden käyttöohjeiden noudattamatta jättäminen aiheuttaa kasvutappioita ja pahimmassa tapauksessa aineille altistuneiden puiden kuoleman. Kemiallisen vesakontorjunnan vähenemisen seurauksena torjunta-ainevioituksia esiintyy pääosin peltojen laitamilla ja metsitetyillä pelloilla. Menetykset ovat taloudellisesti vähäisiä.
Tuhoriskin arviointi
Metsätaloudessa käytettävien heinän- ja vesakontorjunta-aineiden tuhoriski kasvaa heti merkittävästi, jos taimia ei suojata huolellisesti kasvukauden aikaisen glyfosaatin käytön aikana tai valmisteita käytetään väärään aikaan, väärille kasveille, liian suurina annoksina tai liian korkeina pitoisuuksina. Viljelysten reunametsillä ja peltoaukeilla viljelysten lähelle perustetuilla pellonmetsitysaloilla on suurempi todennäköisyys joutua tuulikulkeuman vuoksi tuhojen kohteeksi kuin esim. peltoaloilla, joissa metsitysala kattaa koko avoimen peltokappaleen.
Torjuntamenetelmät
Rikkakasvien torjunta-aineiden käyttöohjeiden noudattaminen on ehdoton edellytys aineiden käytölle niin metsä- kuin maataloudessakin.

Tekijät ja lähteet
Teksti: |
Kuvat: |
Lähteet: |
- Kankaanhuhta, V.
- Lipponen, K.
- Väkevä, J.
|
- Jalkanen, R.
- Lilja, S.
- Nikula, A.
- Pouttu, A.
|
- Jukka, L. (1988)
- Kurkela, T. (1994)
- Phillips, D. & Burdekin, D. (1992)
- Poteri, M. (2008)
|
Sisältöpäivitys 14.01.2005, APou
Tietojen päivitys: 23.2.2012 M. Poteri

|