Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

MetINFO - Metsien terveys

Sivukartta | Haku

Tietoa metsien terveydestä ja tuhonaiheuttajista

LUMI

Lumituhoja

Oireet

  • Katkennut latva ja katkenneita oksia.
  • Tuho sijaitsee yleensä metsikkökuvion sisällä, kun puolestaan myrskytuho sijoittuu metsikkökuvion reunaan.
Tykkyä männyntaimikossa.

Yleiskuvaus Tuhojen esiintyminen Tuntomerkit Torjunta Tekijät ja lähteet ]

Yleiskuvaus tuhonaiheuttajasta

 

Nimet

S: Lumi

Sv: Snö

E: Snow

Kuvaus

Edellytykset lumituholle syntyvät märän tiiviin lumen ja alijäähtyneen veden jäätyessä puiden latvuksiin. Kun jäätynyttä lumimassaa on kertynyt tarpeeksi, puiden oksat murtuvat. Lumituhoja voi syntyä myös keväällä taimikoissa, kun hankien pinnat alkavat laskea. Lumipeitteen pakkasella jäätyneisiin kerroksiin kiinnijääneet taimien oksat antavat periksi hangen painon alla. Keski-Euroopassa lumi aiheuttaa merkittävimmät tuhot lumivyöryjen muodossa. Suomessa lumivyöryillä ei ole metsätaloudellista merkitystä. Lumituhoja tavataan koko maassa. Etelä-Suomessa lumituhoja esiintyy etelärannikolla, suomenselän alueella sekä Pohjois-Karjalan vaara-alueilla. Pohjois-Suomen korkeilla alueilla (yli 250 m merenpinnasta) lumituhot ovat tavallisimpia.

Tuhojen esiintyminen

 

Tuhokohteet

Lumi voi vaurioittaa kaikkia puulajeja. Pitkään ylitiheänä kasvaneet juuri harvennetut männiköt ovat altteimpia lumituhoille. Vanhemmille puille lumi aiheuttaa latvamurtoja ja oksien tai rungon katkeamisia. Nuoret, ohutrunkoiset puut voivat joutua lumen painamiksi.

Tuhon eteneminen

Lumenmurtoja syntyy märän lumen jäätyessä nopeasti puiden latvukseen. Kova tuuli voi vielä edesauttaa tuhoja. Hangen painuminen saa aikaan vaurioita taimikoissa. Pakkaslunta ja jäätynyttä hangen pintaa sisältävä lumipeite saa aikaan keväällä sulaessaan taimien oksien - tai jopa runkojenkin - murtumisen.

Vaikutus puuhun

Lumi katkoo puiden oksia ja murtaa runkoja. Osa lehtipuista taipuu lumen painon alla niin, että runkoihin jää eriasteisia pysyviä mutkia. Runsaslumisilla alueilla kuusten rungoissa oksan tyveen muodostuu kyhmyjä, jotka ovat muodostuneet lumen painon rasituksen ja vioituksien seurauksena. Pohjoisen runsaslumisilla alueilla lumituhojen aiheuttama luontainen valinta on suosinut kuusen kapealatvaisempaa muotoa Picea abies subs. obovataa .

 

Tuntomerkit kuvina

 

Tuhot

Latvan katkeaminen
 Tykkyä männyntaimikossa.  Lumen painosta katkeamaisillaan oleva kuusen latva.  Latvakasvaimia katkeillut.  Katkeilleita latvuksia.  Lumituhoja männikössä.  Märkä, puihin tarttuva lumi taivuttaa lehtipuut nöyriksi.
Oksien katkeaminen
 Tykkylunta  Tykkytuhoja kuusikossa.  Laho voi lähteä etenemään lumen murtamien oksien tyviltä.
Puun katkeaminen
 Runkoja katkeillut tiheässä, nuoressa männikössä.
Rungon mutkat
 Mutka männyn rungossa merkkinä vanhasta lumituhosta.

 

 

Torjunnan tarve ja mahdollisuudet

 

Vahingot metsätaloudessa

Lumenmurrot muovaavat puita ja altistavat ne sieni- ja hyönteistuhoille. Myös kasvunmenetykset niin varttuneilla puilla kuin taimillakin saattavat olla huomattavat.

Tuhoriskin arviointi

Ylitiheänä kasvaneet juuri harvennetut puustot ovat altteimpia lumituhoille. Voimakkaasti kapenevat harvassa kasvaneet puut kestävät lumen painon paremmin kuin teknisesti edullisemmat vähän kapenevat puut. Kuusi on riippuvien oksiensa ansiosta kestävämpi lumen ja tykyn painoa vastaan kuin mänty.

Torjuntamenetelmät

Lumituhoille alttiilla alueilla etenkin männiköt tulee harventaa lievästi ja usein. Jos lumenmurtoja on yli 10 kuutiota hehtaarilla, puut tulee korjata pois hyvissä ajoin ennen seuraavan kesän kaarnakuoriaisten aikuistumista.

 

Tekijät ja lähteet


Teksti: Kuvat: Lähteet:
Kankaanhuhta, V.
Väkevä, J.
Aalto, T.
Jalkanen, R.
Niemi, E.
Nikula, A.
Oksanen, E.
Kurkela, T. (1994)
Pettersson, B. & Samuelsson, H. (1995)
Päätalo, M-L. (2000)
Uotila, A. & Kankaanhuhta, V. (1999)

Sisältöpäivitys 02.12.2005, APou

Päivitetty: 14.01.2013 /eh | Copyright Metla | Palaute