Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » KIEMET » Valko-Venäjä

KIEMET – Keski-ja Itä-Euroopan metsätietopalvelu

Sivukartta | Haku

Valko-Venäjä


Valko-Venäjä itsenäistyi vuonna 1990. Maan asukasluku 9,8 miljoonaa ja väestöntiheys 47 henkilöä/km². Väestöstä 29% asuu maaseudulla. Tärkeimpiä luonnonvaroja ovat metsävarat, kalium, turve, savi, hiekka ja vähäinen määrä öljyä. Merkittävimmät teollisuus- ja vientituotteet ovat koneet ja laitteet, kivennäisainetuotteet, kemianteollisuuden tuotteet, tekstiilit, metallit ja elintarvikkeet. Valko-Venäjän tärkeimmät kauppakumppanit ovat Venäjä, Ukraina ja Kazakstan.

Valko-Venäjän 20,7 milj. ha maapinta-alasta on metsiä  41 %. Metsäala on henkilöä kohden 1,0 ha. Puolet Valko-Venäjän metsistä on tarkoitettu ensisijaisesti talouskäyttöön, suojeltuja tai suojametsiä on kolmasosa. Viimeisen 20 vuoden aikana metsäala on kasvanut lähes miljoonalla hehtaarilla lähinnä entisten maatalousmaiden istutusten tai luonnollisen metsittymisen kautta. Vuotuinen raakapuun tuotanto on noin 10 milj. m³. Vuotuisesta hakkuumahdollisuudesta hyödynnetään 70 %.

Valko-Venäjä sai vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden radioaktiivisesta laskeumasta 70 %, minkä seurauksena viidesosa metsien pinta-alasta on edelleen laskeuman saastuttamaa. Radioaktiivisen laskeuman saastuttamaa puustoa voidaan paikoittain korjata vasta vuosikymmenien kuluttua alueiden radioaktiivisuustason laskiessa. Myös radioaktiivisen laskeuman saastuttamia maita on metsitetty.

Metsät ovat valtion omistuksessa. Maassa on käytössä sekä PEFC- että FSC-sertifointi. Metsäsektorin arvonlisäyksen osuus BKT:sta on 1,6 %. Merkittävimmän osuuden tuotannosta muodostaa puutuoteteollisuus, etenkin puulevy- ja huonekaluteollisuus. Metsäsektorin työllisten osuus on 3 % kaikista maan työllisistä. Puun ja metsäteollisuustuotteiden osuus viennistä on 3 %.

  Päivitetty: 20.02.2013 /SKar | Copyright Metla | Palaute