Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » KIEMET » Tšekki

KIEMET – Keski-ja Itä-Euroopan metsätietopalvelu

Sivukartta | Haku

Tšekki


Tšekki liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Maan kokonaispinta-ala on 78 866 km², asukasluku 10,5 miljoonaa ja väestöntiheys 133 henkilöä/km². Tšekin väestöstä neljäsosa asuu maaseudulla. Tärkeimmät teollisuudenalat ovat ajoneuvo-, elektroniikka-, metalli- ja konepajateollisuus. Merkittävimmät kauppakumppanit ovat Saksa, Puola ja Slovakia.

Tšekin 7,9 miljoonan hehtaarin maa-alasta metsää on kolmasosa. Maatalouden käytössä on noin puolet maa-alasta. Metsäala henkilöä kohden on 0,3 ha. Tšekin metsät kuuluvat Euroopan tuottoisimpiin ja viime vuosikymmenien aikana sekä metsäala että puuston tilavuus ovat kasvaneet. Kuusi muodostaa pääosan puustosta, mutta lehtipuiden osuutta pyritään nostamaan ja alueelle tyypillinen puulajikoostumus palauttamaan. Metsistä kolme neljäsosaa on talousmetsää. Raakapuun vuotuinen tuotanto on 16 miljoonaa kuutiometriä.

Metsistä merkittävin osa, 60 prosenttia, on valtion omistuksessa ja maaomaisuuden palauttaminen on saatettu päätökseen. Yksityishenkilöt omistavat metsistä 19 prosenttia. Tšekissä kaikilla metsänomistajilla on oltava valtuutettu metsänhoitaja, ellei metsänomistajalle itsellään ole työhön vaadittavaa koulutusta ja kokemusta. Maassa on käytössä sekä PEFC- että FSC-sertifiointi, joista PEFC-sertifiointi on merkitykseltään tärkeämpi.

Metsäsektorin arvonlisäys on 1,8 prosenttia bruttokansantuotteesta. Metsäsektorin työllisten osuus on kaksi prosenttia. Tšekissä tuotetaan erityisesti havusahatavaraa, lastulevyä sekä paperia ja kartonkia. Metsäsektorin osuus Tšekin ulkomaankaupasta on noin kaksi prosenttia.

  Päivitetty: 28.08.2014 /SKar | Copyright Metla | Palaute