Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » KIEMET » Slovakia

KIEMET – Keski-ja Itä-Euroopan metsätietopalvelu

Sivukartta | Haku

Slovakia


Slovakia itsenäistyi vuonna 1993 ja liittyi Euroopan Unioniin vuonna 2004. Ma an kokonaispinta-ala on 49 035 km² , asukasluku on 5,4 miljoonaa ja väestöntiheys 112 henkilöä /km². Slovakian väestöstä 42 % asuu maaseudulla. T ärkeimpiä luonnonvaroja ovat rauta, alumiini, kupari ja elohopea . Maan tärkeimmät teollisuustuotteet ovat metalli , elintarvikkeet, kuljetusvälineet, kemialliset aineet ja tuotteet sekä hiili ja öljytuotteet. Slovakian tärkeimmät kauppakumppanit ovat Saksa, Tsekki, Itävalta, Puola, Venäjä ja Italia.

Slovakian 4,8 milj. ha maapinta-alasta metsää on 40 %. Metsäala henkilöä kohden on 0,4 ha. Merkittävin osa Slovakian metsistä sijaitsee vuoristoalueilla. Metsistä 54 % on monikäytön piirissä, ensisijaisesti talousmetsiä on 10 %, suojametsiä 18 % ja suojelumetsiä 5 %. Pääasialliset puulajit ovat pyökki, kuusi ja tammet. Vuotuinen raakapuun tuotanto on noin 8 milj. m³. Slovakiassa tyypillistä on luonnonmukainen metsänhoito, johon kuuluu esim. muiden hakkuumuotojen kuin avohakkuiden suosiminen.   

Metsäomaisuuden palauttamisprosessi on vielä kesken. Valtio omistaa metsistä 41 % ja yksityiset 14 %. Yksityisesti omistetut metsäkiinteistöt ovat kooltaan tyypillisesti pieniä, ja 45 % kaikista yksityisessä omistuksessa olevista metsäkiinteistöistä on kooltaan alle 1 ha. Maassa käytetään pääasiassa PEFC-sertifiointia.

Metsäsektorin työllisten osuus on 1,8 % kaikista maan työllisistä. Metsäsektorin arvonlisäyksen osuus BKT:sta on 1,9 %. Viidesosa raakapuun tuotannosta viedään ulkomaille. Merkittävimpiä metsäteollisuuden vientituotteita ovat paperi ja kartonki sekä niiden jalosteet. Myös puutuoteteollisuudella on vahva asema maan metsäteollisuudessa etenkin puuhuonekalujen osalta.

  Päivitetty: 11.10.2010 /AnNy | Copyright Metla | Palaute