Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » KIEMET » Romania

KIEMET – Keski-ja Itä-Euroopan metsätietopalvelu

Sivukartta | Haku

Romania


Romania on ollut Euroopan unionin jäsenmaa vuodesta 2007 lähtien. Romanian kokonaispinta-ala on 238 400 km². Maan asukasluku on 21,7 milj. ja väestöntiheys on 94 henkilöä/ km2. Romanian väestöstä 45 % asuu maaseudulla. Romanian tärkeimpiä luonnonvaroja ovat öljy, luonnonkaasu, hiili, kupari, sinkki, suola, metsä ja viljava maa. Tärkeimmät teollisuustuotteet ovat vaatteet, tekstiilit, metallit ja metallituotteet. Romanian merkittävimmät kauppakumppanit ovat Italia, Saksa, Ranska, Venäjä, Turkki ja Yhdysvallat.

Romanian 23 milj. ha maapinta-alasta metsää on 28 %. Metsäala henkilöä kohden on 0,3 ha. Metsistä on ensisijaisesti talouskäytössä 52 %. Suojametsien osuus on 39 % ja suojelumetsien 4 %. Eräät Euroopan laajimmista aarniometsäalueista sijaitsevat Romaniassa. Vuotuinen raakapuun tuotanto on 15 milj. m³.

Metsistä valtio omistaa 66 %, kunnat 12 % ja maakunnat 2 %. Yksityishenkilöt omistavat 11 %, osuuskunnat 8 %, kirkko 1 % ja opetuslaitokset 0,1 % metsistä. Yksityismetsän osuuden odotetaan olevan tulevaisuudessa 30–50 %. Yksityisomistuksessa olevan metsäkiinteistön keskimääräinen koko on 0,7 ha. Maassa on käytössä FSC-sertifointi ja sertifioidut metsät ovat pääasiassa valtion omistuksessa.

Metsäsektorin arvonlisäyksen osuus BKT:sta on 1,7 %. Romania tuottaa vientiin etenkin sahatavaraa, puulevyjä ja puuhuonekaluja. Puuta ei juurikaan viedä maasta. Metsäsektorin työllisten osuus on 1,4 % kaikista maan työllisistä.

  Päivitetty: 11.10.2010 /AnNy | Copyright Metla | Palaute