Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » KIEMET » Latvia

KIEMET – Keski-ja Itä-Euroopan metsätietopalvelu

Sivukartta | Haku

Latvia


Latvia itsenäistyi vuonna 1991 ja liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004. Maan asukasluku on 2,3 miljoonaa ja väestöntiheys 37 henkilöä/km2. Latvian väestöstä kolmasosa asuu maaseudulla. Maan tärkeimmät luonnonvarat ovat metsävarat, kalkkikivi, dolomiitti, meripihka ja turve. Tärkeimpiä teollisuustuotteita ovat koneet, laitteet, mineraalit ja kemikaalit. Tärkeimmät vientituotteet ovat puu, puutuotteet, tekstiilit, metallit, koneet ja laitteet. Latvian merkittävimmät kauppakumppanit ovat Liettua, Viro, Saksa, Iso-Britannia ja Venäjä.

Latvian 6,2 milj. ha maapinta-alasta metsiä on puolet. Metsäala henkilöä kohden on 1,3 ha. Latvian metsäala on lähes kaksinkertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana ja sen odotetaan edelleen kasvavan entisen maatalousmaan metsittämisen kautta.  Metsät ovat Latvian tärkein luonnonvara. Metsistä 80 % kuuluu monikäytön piiriin. Metsien taloudellinen käyttö on merkittävässä asemassa myös näissäkin metsissä. Vuotuinen raakapuun tuotanto on 9 milj. m3.

Yksityinen metsänomistus tuli mahdolliseksi vuonna 1990 alkaneen maareformin seurauksena. Metsistä on yksityisomistuksessa 46 %. Ulkomaalaisten maanomistusta on osittain rajoitettu vuoteen 2011 saakka. Yksityismetsänomistajat omistavat metsää keskimäärin 8 ha. Ulkomaiset yhtiöt ovat merkittäviä yksityismetsänomistajia Latviassa. Maassa on käytössä sekä FSC- että PEFC-sertifiointi ja valtion metsät kuuluvat FSC-sertifioinnin piiriin.

Metsäsektorin arvonlisäyksen osuus on 3,4 % Latvian BKT:sta. Merkittävimmän osuuden metsäteollisuuden tuotannosta muodostaa puutuoteteollisuus. Sahatavaran tuotanto on Latvian metsäteollisuuden tärkein ala. Viime vuosien aikana puupolttoainejalosteiden tuotanto ja vienti ovat olleet merkittävässä kasvussa. Latvian työllisistä 5 % kuuluu metsäsektorin piiriin. Metsäteollisuus on Latvian viennin taloudellisesti merkittävin sektori.

  Päivitetty: 17.09.2010 /AnNy | Copyright Metla | Palaute