Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Suomen metsät 2012: Kriteeri 4 Monimuotoisuus

Sivukartta | Haku

Ulkomaiset puulajit (4.4)

Ulkomaiset puulajit25 muuttavat metsiä, niiden lajistoa, rakennettaja monimuotoisuutta. Suomessa ulkomaisia puulajeja on istutettu vain tutkimus- ja kokeilutarkoituksissa tai koristepuiksi ja -metsiköiksi esimerkiksi puulajipuistoihin.

Ulkomaisten puulajien muodostamia metsiä on Suomessa yhteensä noin 9 500 hehtaaria, josta 9 000 hehtaaria on kontortamänniköitä.

Ulkomaisia puulajeja kasvavien metsien määrä ei ole lisääntymässä,sillä metsälaki ja metsäsertifiointi edellyttävät, että metsänuudistamisessakäytetään Suomen luontaiseen lajistoon kuuluviapuulajeja erityistapauksia lukuun ottamatta. Siperianlehtikuusirinnastetaan kotimaisiin puulajeihin. Metsäsertifioinnin standardeissa määriteltyjä erityistapauksia, joissa voidaan käyttääulkomaisia puulajeja, ovat muun muassa puistometsiköiden perustaminen, joulupuiden ja havujen tuotanto, maiseman hoidonvuoksi istutetut metsiköt ja puut sekä hybridihaavan istutus. Hybridihaapa on kotimaisen ja pohjoisamerikkalaisen haavan risteytys, jota on viljelty Suomessa jo 1950-luvulla.

Linkkejä

 

 

25 Ulkomaisia puulajeja ovat muut kuin Suomen luontaiseen lajistoon kuuluvat puulajit. Siperianlehtikuusi ja hybridihaapa rinnastetaan Suomen luontaiseen lajistoon kuuluviin puulajeihin.

  Updated: 22.02.2012 /MLier |  Photo: Erkki Oksanen, Metla, unless otherwise stated | Copyright Metla | Feedback