Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Metsäisten valuma-alueiden vesistökuormituksen laskenta
ja KALLE-laskentatyökalu

Sivukartta | Haku

Laskentaohjelman käyttöönotto

KALLE-laskentamentelmän käyttöä helpottamaan on tehty KALLE-laskentaohjelma Excel-taulukkolaskentaympäristössä siten, että kuormitusten laskenta, kuvien piirto ja käyttöliittymä on sijoitettu Visual Basic -ohjelmointikieliseen objektiin. Käyttäjä pääsee muokkaamaan helposti laskennan tärkeimpiä lähtötietoja eli ominaiskuormituslukuja ja käsittelypinta-aloja, jotka on sijoitettu LÄHTÖTIEDOT- ja TOIMENPIDEALAT-laskentataulukoihin. Laskentataulukossa vihreällä merkittyjen solujen arvoja voi vapaasti muuttaa ilman että laskenta häiriintyy. Itse laskentakoodin muokkaus on mahdollista Excelin Visual Basic -editorissa.

KALLE -laskentaohjelman voi ladata vapaasti Metlan, SYKEn ja GTK:n verkkosivuilta. Ennen kuin KALLE-laskentaohjelma on käyttökelpoinen, Excelin suojaustasoa on muutettava siten, että ohjelma sallii makrojen käytön (Työkalut>Makro>Suojaus>Normaali). Tämän jälkeen Excel on käynnistettävä uudelleen ja makrojen käyttö hyväksytään ennen KALLEn käynnistymistä. Ennen ensimmäistä KALLE-laskentaohjelman käyttökertaa on lisäksi muutettava Excelin desimaalierotin pilkusta pisteeksi.

Käyttöliittymä avataan LASKE-laskentataulukossa olevalla Aloita-painikkeella. Käyttöliittymästä voidaan valita laskettava aine (typpi, fosfori tai kiintoaine) sekä alue, jolle laskenta suoritetaan. Metsätaloustoimenpiteiden (metsänuudistamisen, kunnostusojituksen ja lannoituksen) aiheuttama kuormitus voidaan laskea vesistöalueryhmille, vesienhoitoalueille tai koko Suomelle.

Lataa KALLE -laskentaohjelma (xls, 160kb)

  Päivitetty: 22.04.2010 /KBym | Copyright Metla | Palaute