Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Metsänjalostus » Metsäpuiden siemenhuolto

MetINFO - Metsänjalostus

Sivukartta | Haku

Kanava tutkittuun metsätietoon ja asiantuntijapalveluihin

Kuva: Metsänjalostussäätiö

Metsäpuiden siemenhuolto

 

Alkuperältään kasvupaikan olosuhteisiin soveltuvat, laadukkaat siemenet ovat metsänuudistamisen onnistumisen perusedellytys, on sitten kyse kylvöstä tai istutuksesta. Kestävä metsätalous perustuu osaltaan metsälaissa säädettyyn metsänuudistamisvelvoitteeseen. Vuonna 2003 metsiä uudistettiin yhteensä 156 000 hehtaarin suuruiselle alueelle. Tästä määrästä 55 % istutettiin, 21 % kylvettiin ja lopulle alalle tehtiin luontaiseen uudistamiseen tähtääviä hakkuita.

Siementarve

 

Metsänjalostussäätiön taimitarhoilta toimitettiin taimet metsänomistajille kuvan mukaisissa rotutaimilaatikoissa aina 1970-luvulle asti.

Metsäpuiden taimituotantoon ja metsäkylvöihin tarvitaan jatkuvasti korkealaatuisia ja alkuperältään sopivia siemeniä. Taimitarhakylvöihin käytettiin vuonna 2003 yhteensä 1 735 kiloa metsäpuiden siemeniä, joista 1 200 kiloa oli siemenviljelyssiementä. Tasalaatuinen ja erinomaisesti itävä siemenviljelyssiemen on mahdollistanut kustannuksia ja työn määrää pienentävän yksisiemenkylvön taimitarhoilla, mikä edelleen lisää siemenviljelyssiemenen kysyntää. Männyn ja rauduskoivun metsäkylvöissä siemenviljelyssiemenen osuus on merkittävä. Yksistään männyn metsäkylvöihin käytettiin vuonna 2003 yhteensä noin 9 500 kiloa siemeniä. Maa- ja metsätalousministeriön asettama tavoite männyn siemenviljelyssiemenen osuudeksi taimitarhakylvöissä on 100 %. Metsäkylvöissä vastaava tavoite on Etelä-Suomessa 50 % ja Pohjois-Suomessa 25 %.

Päivitetty: 20.08.2010 /UHel | Copyright Metla | Palaute