Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Metinfo » Metsänjalostus » Metsänjalostus 2050

MetINFO - Metsänjalostus

Sivukartta | Haku

Kanava tutkittuun metsätietoon ja asiantuntijapalveluihin

Kuva: Metla/Teuvo Nikkanen

Metsänjalostus 2050 - pitkän aikavälin metsänjalostusohjelma

Metsänjalostus vaatii pitkän aikavälin suunnittelua

Kasvinjalostus on vuosituhansia vanhaa ihmisen toimintaa, mutta metsäpuita on jalostettu vasta suhteellisen lyhyen aikaa. Määrätietoinen metsänjalostus alkoi Suomessa ja muualla maailmassa vasta 1940- ja 50-luvuilla. Metsänjalostuksella ei tuolloin eikä vielä pitkään aikaan myöhemminkään koettu olevan pitkän aikavälin tavoitteita, vaan alkuvaihetta leimasi keskittyminen mahdollisimman nopeaan, metsätaloutta välittömästi palvelevien jalostushyötyjen tavoitteluun. Edistyneimmissä metsänjalostusohjelmissa havahduttiin kuitenkin ennen pitkää huomaamaan, että lyhyen tähtäimen hyödyntavoittelu voimakkaan valinnan avulla johtaisi jalostuksen umpikujaan jo muutamassa sukupolvessa perinnöllisen vaihtelun ehtymisen ja jalostusaineistojen lisääntyvästä lähisukulaisuudesta seuraavan sisäsiitosriskin vuoksi.

Nykyään runsaan perinnöllisen monimuotoisuuden ylläpitäminen jalostusaineistoissa ymmärretään välttämättömäksi, jotta jalostus voisi jatkua tehokkaana vielä senkin jälkeen, kun välittömän jalostushyödyn kannalta parhaat yksilöt on löydetty ja otettu jalostuksen piiriin. Ajankohtaisten jalostustarpeiden kannalta vähempiarvoisessa aineistossa on yleensä piilevänä paljon sellaista geeniainesta, joka suvullisessa lisääntymisessä tapahtuvan perintötekijöiden uudelleenjärjestäytymisen kautta luo uusia mahdollisuuksia haluttujen ominaisuuksien parantamiseen. Perinnöllisen muuntelun säilyttäminen on tärkeää myös siksi, että se takaa jalostuksen valmiuden vastata metsätalouden toimintaympäristön ja tavoitteiden muutoksista aiheutuviin haasteisiin. Ilman riittävää muuntelua tulevaisuuden metsänjalostajilla ei olisi muuttuneessa toimintaympäristössä juuri muita keinoa kuin palata luonnonmetsiin ja aloittaa jalostusprosessi uudestaan lähes nollatilanteesta. Samalla menetettäisiin suuri osa niistä hyödyistä, jotka jalostustyöllä olisi siihen mennessä ehditty saada aikaan.

Vaikka metsäpuiden sukupolven välit ja kiertoajat ovat jo sinällään hyvin pitkiä, metsänjalostuksessa tarvitaan usean ihmis- ja puusukupolven päähän ulottuvaa suunnittelua. Metsäntutkimuslaitoksessa valmistetussa pitkän aikavälin metsänjalostusohjelmassa "Metsänjalostus 2050" määritellään ne aineistoperustat ja toimintamallit, jotka turvaavat kotimaisten metsäpuidemme jalostuksen jatkumisen kestävänä ja edistyvänä pitkällä aikajänteellä.

Päivitetty: 20.12.2012 /UHel | Copyright Metla | Palaute