Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Metla Kolari - Historia

Sivukartta | Haku

Kolarin tutkimusasema, nykyisin toimipaikka, aloitti toimintansa Länsi-Lapin koeaseman nimellä vuonna 1964. Toiminta alkoi Teuravuoman kiinteistössä, joka oli aikaisemmin toiminut heinänviljelykoetilan tukikohtana. Tutkimusaseman päärakennus Ylläsjokisuulla valmistui 1968, ja asemarakennusta laajennettiin vuonna1986.

Kolarin toimipaikka on Metsäntutkimuslaitoksen toiseksi vanhin tutkimusasema. Aseman sijoittamiseen Kolariin vaikutti Teuravuoman suoalue, jossa on tehty koeojituksia 1930-luvulta lähtien.

 
Vuonna 2004 valmistui historiikki "Vuomilla ja vaaroilla - neljä vuosi­kymmentä metsäntutkimusta Kolarissa".
Kansi: Jouni Hyvärinen.
 

Tutkimustehtävät ovat kuluneiden 30 vuoden aikana muuttuneet. Aluksi aseman päätehtävät olivat soihin ja metsänjalostukseen liittyvät tutkimukset. Suontutkimuksesta vastaavat nykyään muiden toimipaikkojen tutkijat, mutta metsänjalostuksen kenttäkokeidenhoito kuuluu edelleen päätehtäviin. Kotimaisten puulajien lisäksi kokeissa on testattavana joukko lupaavimpien ulkomaisten lajien alkuperiä. Jalostustutkimus on laajentunut myös siemenviljelysten ja puulajien sopeutumiskysymysten suuntaan. Toimipaikassa on tehty merkittävää metsänrajatutkimusta etenkin 1990-luvulta alkaen. Viime vuosien laajimpia tutkimuksia ovat olleet luonnonmetsätutkimus ja käyttömuotojen yhteensovittamiseen liittyvät tutkimukset. Hankkeilla on yhteistyökumppaneita lukuisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa ja muissa tutkimusyksiköissä.

Omien tutkimustehtävien lisäksi toimipaikan henkilöstö osallistuu useiden muualla toimivien tutkijoiden aineiston keruu- ja mittaustehtäviin.

Toimipaikan hallinnassa on ollut kolme tutkimusmetsää: Kolarin, Kilpisjärven ja Laanilan alueet. Tutkimusmetsät siirtyivät Metsähallituksen hallintaan 1.1.2008 alkaen

Asetusmuutoksella 762/2005 Kolarin tutkimusasema on ollut Kolarin toimintayksikkö 1.10.2005 alkaen. Vuoden 2010 alusta nimenä on Kolarin toimipaikka, ja se kuuluu Metlan Pohjois-Suomen alueyksikköön.

  Päivitetty: 30.06.2011 /KBym | Copyright Metla | Palaute