ALKUUN
EDELLINEN SEURAAVA

Kuusi
Mänty
Lehtipuut
Metsien monimuotoisuus
Erikoismuotojen nimeäminen
Ilmoita erikoispuista

Kasvutapa
Kääpiökasvuiset kuuset
Kuusen kääpiö- ja matalakasvuisilla muodoilla tarkoitetaan sellaisia puita, joiden kasvu on normaalista poikkeava. Tyypillisiä kääpiömuotoja ovat matalat, eri tavoin pyöreät, hyvin lyhyt- ja tiheähaaraiset ja usein lyhytneulasiset kuuset. Niihin luetaan tässä myös sellaiset kuuset, joissa oksien kasvu voi olla voimakaskin, mutta jotka leviävät vaakatasossa.
Miehikkälän Tyllilästä löytyy ehkä Suomen kaunein kääpiökasvuinen kuusi. Sen versot ovat hennot ja neulaset lyhytkasvuisille muodoille tyypillisen lyhyet. Se on hyvin säännöllinen ja kauniin syvän vihreä. Toista täysin samanlaista ei meillä tunneta.
Kääpiökasvuiset kuuset
Miehikkälä 1991 © Oskarsson
Hyvin erikoinen kääpiökuusi kasvaa Ristiinassa. Puun alaosan oksat kasvavat alaviistoon ja niiden versot ja neulaset ovat normaaleja, mutta yläosan kasvutapa on kokonaan toinen. Siinä ylöspäin suuntautuvat oksat muodostavat tiiviitä kimppuja, joissa on sykerökuusen tapaisia versoja. Puu näyttää parsakaalilta. On helppo kuvitella, että tällainen puu on iltahämärässä voitu nähdä vaikka menninkäisenä.
Kääpiökasvuiset kuuset
Ristiina 1997 © Nikkanen

Metla/VA/MHaa - 23.3.1998 Palaute