ALKUUN
EDELLINEN SEURAAVA

Kuusi
Mänty
Lehtipuut
Metsien monimuotoisuus
Erikoismuotojen nimeäminen
Ilmoita erikoispuista

Lehtien väri ja muoto
"Repalekoivu"
Rauduskoivulla on löydetty puita, joissa lehden muoto vaihtelee tavallisista koivun lehdistä hyvin epämääräisen muotoisiin, kuin saksilla leikattuihin tai toukkien syömiltä näyttäviin lehtiin. Kiteellä kasvaa metsässä tällainen harvinainen puu (E3093).
Punkaharjun tutkimusasemalla löytyi rauduskoivun jälkeläiskokeesta samanlainen puu kuin Kiteellä.
Repalekoivu
Punkaharju 1997 © Jouko Lehto

Kultakoivu
Rauduskoivun keltalehtisyys johtuu, kuten kultakuusenkin, muutoksesta viherhiukkasten perimässä. Keltaista väriä aiheuttava karotenoidi peittää vihreän värin ainakin osittain, kunnes kasvukauden aikana karotenoidin vaikutus vähenee ja lehti alkaa vihertyä. Kokonaan keltalehtisiä koivuja ei tunneta montakaan.
Miehikkälän Järvelässä kasvaa rauduskoivu (E7965), joka on keltalehtinen niin kauan kuin lehdet kasvavat. Sen jälkeen ne alkavat vihertyä, mutta erottuvat tavallisen koivun lehdistä koko kasvukauden ajan.
Kultakoivu
Miehikkälä 1984 © Oskarsson

Punakoivu Betula pubescens f. rubra Ulvinen
Punakoivu on yksi harvoista hieskoivun erikoismuodoista. Punakoivun lehdet ovat viininpunaiset ja säilyttävät värinsä koko kasvukauden. Yli-Kiimingistä vuonna 1979 löydetty puu lienee ainut laatuaan. Viime aikoina se on kuitenkin kasvullisesti lisättynä koristepuuna nopeasti yleistynyt.
Solukkolisätty punakoivun taimi kasvaa Punkaharjun puulajipuistossa.
Punakoivu
Punkaharju 1997 © Nikkanen

Metla/VA/MHaa - 23.3.1998 Palaute