Metla Hanke 8511

LAPBIAT

[  English  |  Tavoitteet  |  Tulokset  |  Hankkeen vetäjä  |  Julkaisut  |  Tiedotteet  |  Metla Tutkimus  ]

Kesto: 2006-2010   Asiasanat: arktiset alueet, ekologia, ilmastonmuutos, ilmastontutkimus, pohjoinen ulottuvuus, tutkimus
Tutkimusohjelma: Metsien monimuotoisuuden turvaamisen keinot ja yhteiskunnalliset vaikutukset

Tavoitteet

LAPBIAT-toiminta tähtää tutkijavaihtoon ja yhteistyön kehittämiseen, ja perustuu seitsemän pohjois-suomalaisen tutkimusyksikön muodostamaan verkostoon. Pohjoisen sijainnin ja pitkään jatkuneen tutkimuksen ansiosta LAPBIAT-organisaatioilla on tarjota vieraileville tutkijoille mm. pohjoiset populaatiot, arktinen ja subarktinen sekä alpiininen ja subalpiininen ympäristö, arktinen talvi ja lumi, muutokset ja ulkoiset häiriöt maan sähkömagneettikentässä sekä lukuisat pitkät havaintosarjat edellä mainituista asioista.

LAPBIAT-yhteistyöllä on tarkoitus tuottaa tietoa globaalista ympäristömuutoksesta. Valittavat tutkijat tai tutkijaryhmät saavat korvauksetta käyttää isäntäorganisaatioiden tutkimusvälineitä, tiloja, logistiikkaa, teknistä ja tieteellistä tukea jne. Vierailijoille kustannetaan matkustus tutkimusyksikköön ja asuminen sekä työtilat kohteessa. Hakukelpoisia ovat kaikki EU-maista tai liitännäismaista tulevat ympäristöntutkijat suomalaisia henkilöitä tai organisaatioita lukuun ottamatta. Haku suoritetaan täyttämällä tarkoitusta varten laaditut lomakkeet verkossa.

LAPBIAT-hankkeessa ovat mukana Ilmatieteenlaitoksen Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitoksen Kolarin yksikkö, Turun yliopiston Kevon kenttäasema, Helsingin yliopiston Kilpisjärven ja Värriön kenttäasemat sekä Oulun yliopiston Sodankylän Geofysiikan Observatorio ja Oulangan kenttäasema. Yksiköt sijaitsevat kaikki Pohjois-Suomessa 66 leveysasteen tuntumassa tai sen pohjoispuolella. Hanketta koordinoi Oulun yliopisto. Sen projektipäällikkönä toimii Sodankylässä työskentelevä FT Jyrki Manninen ja koordinaattorina professori Tauno Turunen. Metlassa LAPBIATia koordinoi Kolarin yksikön johtaja FT Esa Huhta.

Hankkeen kokonaisrahoitus on noin 1,5 miljoonaa euroa, josta Metlan Kolarin yksikön osuus noin 40 000 euroa. Tutkijavaihtoa tullaan edistämään esimerkiksi suorien kontaktien, Internetin ja kansainvälisten kokouksien avulla.

LAPBIAT-emohankkeen kotisivu

Tulokset

LAPBIAT on jatkoa hankkeelle, joka toimi vuosina 2001–2004. Yhteensä vierailevia tutkijoita oli 55 ryhmää, lähes 200 tutkijaa. Tehdyistä töistä on julkaistu toistasataa tieteellistä artikkelia.

Hankkeen vetäjä: Huhta, Esa
Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen toimipaikka, PL 16, 96301 ROVANIEMI
Puhelin: 029 532 3510
Sähköpostiosoite: esa.huhta@metla.fi


Sivun alkuun

Tämä sivu on tuotettu Metlan tietokannasta 31.12.2013
Palaute