Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot

Luontoon perustuvien elinkeinojen ja kaivostoiminnan
yhteensovittaminen Lapin matkailullisesti tärkeillä alueilla – Dilacomi-hanke

Sivukartta | Haku

Hankkeen tavoitteet

Tutkimushankkeessa paneudutaan metsien monikäytön sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.

Tutkimuksessa jäljitetään paikallisten ihmisten, yritysten ja asiantuntijoiden käsityksiä yhteensovittamisen mahdollisuuksista ja ratkaisuvaihtoehdoista. Tavoitteena on löytää parhaita käytäntöjä maankäytön suunnitteluun ja ristiriitatilanteiden hallintaan.

Kuva: Mikko Jokinen
Hannukaisessa on toiminut rautamalmikaivos vuosina 1978–1990. Kaivoksen uudelleenavaamista suunnitellaan. Sen rakentaminen voisi alkaa 2012 ja malmin tuotanto 2014. Kuva: Mikko Jokinen

 

Hanke kuuluu DILACOMI-hankekokonaisuuteen

Erilaiset maankäyttömuodot ja paikalliset yhteisöt kaivoshankkeissa (DILACOMI) -tutkimusprojekti toteutetaan kolmena rinnakkaishankkeena, joista Metlan vastuulla on Luontoon perustuvien elinkeinojen ja kaivostoiminnan yhteensovittaminen -hanke. Kahdesta muusta projektiin kuuluvasta hankkeesta vastaavat Lapin ja Oulun yliopistot. Kokonaisuutta koordinoi Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta. Projektia rahoittaa muun muassa Tekes.

DILACOMIn tarkoituksena on edistää kaivoshankkeiden kestävyyttä sekä tutkia kaivoshankkeiden yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä.

Tutkimuksessa kehitetään kaivoshankkeiden hallinnointiin liittyviä työkaluja ja ympäristösääntelyä. Työkalut hyödyttävät erityisesti kaivoshankkeiden vaikutusalueella sijaitsevia kuntia ja paikallisyhteisöjä, kaivosyhtiöitä, matkailuelinkeinoa ja konsulttiyrityksiä. Sääntelyn parantamisehdotukset suunnataan valtiolle, kunnille ja yrityksille niiden itsesääntelyn kehittämistä varten.

DILACOMI-hankekokonaisuus

  Päivitetty: 07.10.2011 /SJor | Copyright Metla | Palaute