Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Tutkimus » Hankkeet » 3537

Sään- ja lahonkestävän puutavaran ympäristösuorituskyky -hanke

Sivukartta | Haku
Pususilta. Kuva: Metla/Martti Venäläinen.

 

Männyn sydänpuu – ympäristöystävällinen vaihtoehto moneen tarkoitukseen

Hyvä ympäristösuorituskyky on  tuotteen mahdollisimman vähäistä resurssien käyttöä suhteessa tuotettuun hyötyyn. Puutuotteilla sitä arvioidaan mittaamalla erilaisia ympäristövaikutuksia puuraaka-aineen hankinnassa, tuotteiden valmistuksessa, jakelussa, tuotteiden käytössä ja kierrätyksessä. Tarkastelussa on puun koko elinkaari.

Männyn sydänpuu ja sen sisältämät uuteaineet tarjoavat ympäristöystävällisen vaihtoehdon sään armoille joutuvissa rakenteissa. Männyn sydänpuu mielletään ympäristöystävälliseksi materiaaliksi, sillä se syntyy luonnossa lähellä käyttöpaikkaa vähällä luonnonvarojen kulutuksella, aivan kuin itsestään.  Männyn sydänpuun kilpailukykyä ja ympäristötehokkuutta rakennusmateriaalina heikentää kuitenkin puun luonnollinen hajoaminen pitkäaikaiskestävyyttä vaativissa kohteissa.

Tässä tutkimushankkeessa tutkitaan puun käyttöikää lyhentävän halkeilun ja lahoamisen mittaamiseen, ennustamiseen ja hallintaan liittyviä seikkoja. Toisena päätavoitteena on muodostaa hyvä kokonaiskuva männyn sydänpuuvarannosta ja sen kehittymisestä lähitulevaisuudessa. Pitkällä juoksulla halutaan luoda jalostettua metsänviljelyaineistoa, joka tuottaa tulevaisuudessa laadukasta sydänpuuta.


Ajankohtaista

Tiedotteet

 

Hankkeen toteuttaja

Metsäntutkimuslaitos Punkaharju
Finlandiantie 18
58450 Punkaharju

Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Martti Venäläinen teijo.nikkanen(at)metla.fi
p. 050 391 4238

Kesto: 2009-2013   

Asiasanat: ennustettu käyttöikä, kuusi, lahonkestävyys, metsänjalostus , metsävarat, mänty, puutavara, sydänpuu, säänkestävyys, ympäristösuorituskyky, ympäristötehokkuuus

Tutkimushankeryhmä: Uudistuvat puutuotearvoketjut ja puunhankintaratkaisut

Päivitetty: 16.09.2010 /MLin | Copyright Metla | Palaute