Metla on osa Luonnonvarakeskusta 1.1.2015 alkaen. www.luke.fi
  SUOMEKSI     PÅ SVENSKA     IN ENGLISH     AUF DEUTSCH     ПО-РУССКИ     
 
Metla-etusivuTutkimusPalvelutJulkaisutMetinfo-metsätietopalvelutTutkimusmetsätTietoa MetlastaStrategiaYhteystiedot
Metla » Tutkimus » Hankkeet » 3439

Metsät 2050

Sivukartta | Haku

Kuva: Metla/Erkki Oksanen

Ilmasto muuttuu – miten puut selviävät muuttuvissa olosuhteissa

Uusimmat ilmastoennusteet arvioivat, että Suomessa vuoden keskilämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä jopa yli 7°C ja sadanta mahdollisesti lähes 40 % ajanjaksoon 1961–1990 verrattuna. Lämpötilan nousu ja sateisuuden lisääntyminen keskittynee talviaikaan. Kasvukautta uhkaavat pidentyvät kuivuusjaksot ja yleistyvät ilmastolliset ääri-ilmiöt.

Muutokset ja muutosten nopeus vaikeuttavat metsäpuiden sopeutumista uusiin olosuhteisiin. Muutokseen vastaaminen edellyttää tulevien olosuhteiden ja jalostusmateriaalin reagointikyvyn tuntemista sekä jalostussyklin nopeuttamista.

Puulajit reagoivat eri tavalla ilmastonmuutokseen

Suomen pääpuulajit mänty, kuusi ja koivu ovat tuulipölytteisiä. Tuuli tuo uutta geenimateriaalia populaatioihin myös kaukaa. Voimakas geenivirta lisää populaatioiden muuntelua ja mahdollistaa varsin nopeankin sopeutumisen muuttuviin olosuhteisiin.

Suuret olosuhteiden vaihtelut ja erityisesti ääriolosuhteet vaikuttavat puiden lisääntymiskykyyn. Esimerkiksi kuivuus kukkasilmujen erilaistumisen aikana kesä-heinäkuussa ja lämpöjaksot varhaiskeväällä sukusolujen kehittymisvaiheessa voivat estää toimintakykyisten sukusolujen muodostumisen. Jos olosuhteet vaihtelevat voimakkaasti joko pölytyksen tai hedelmöityksen yhteydessä, siemenen kehitys keskeytyy. Muutokset saattavat heijastua myös eri alkuperää olevien siitepölyjen pölytys- ja hedelmöittämiskykyyn.

Eräillä puulajeilla, kuten metsälehmuksella ja tammella, ilmaston lämpeneminen saattaa edistää siementen kypsymistä. Varsinkin metsälehmuksella heikko siemenen kypsyminen on rajoittanut sen leviämistä Suomessa. Lämpeneminen johtaa myös suurempaan haihduntaan ja vaikeuttanee varsinkin pintajuuristen lajien, kuten kuusen, kasvua.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa myös suvullisen ja kasvullisen lisääntymisen suhteeseen. Tällöin esimerkiksi haapa voi levitä uusiin kasvuympäristöihin. Haapa lisääntyy sekä suvullisesti siemenestä että suvuttomasti juurivesojen avulla.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tarkoituksena on selvittää kokeellisesti, miten erilaiset ympäristöolosuhdemuutokset vaikuttavat kotimaisten puulajien lisääntymiseen, ja lisääntymisen ja kasvun suhteeseen. Tarkastelutasona ovat lähinnä lajien ja alkuperien väliset erot ja reagointimahdollisuudet erilaisiin ympäristöpaineisiin.

Hankkeessa kehitetään myös menetelmiä, joilla pyritään määrittämään, miten edellä mainituissa olosuhteissa syntyneistä siemenistä kasvatetut taimet kestävät talveentumisen, dormanssin ja suveentumisen aikaan tapahtuvia, rajujakin, ympäristömuutoksia. Myös tässä pääasiallisena tarkastelutasona on laji- ja alkuperätaso.

HANKKEEN VETÄJÄ

Pulkkinen, Pertti
Metla Haapastensyrjä
Haapastensyrjäntie 34, 12600 LÄYLIÄINEN
Puhelin: 029 532 2924
Sähköpostiosoite: pertti.pulkkinen(at)metla.fi

MUUT TUTKIJAT

Pakkanen, Anne (2007-09), Pulkkinen, Pertti, VA (2007-09), Salonen, Sinikka, VA (2007-09), Savonen, Eira Maija, PA (2009), Vaario, Lu-Min, VA (2007-08), Varis, Saila (2008-09)

KESTO

2007-2011

ASIASANAT

Ilmastonmuutos, kontrolloidut olosuhteet, pakastustestaus, puiden lisääntyminen

TUTKIMUSOHJELMA

Metsäekosysteemien toiminta ja metsien käyttö muuttuvassa ilmastossa (MIL)

Päivitetty: 24.11.2014 /KBym | Copyright Metla | Palaute